subota, 20. lipnja 2015.
Ovim receptom možete obnoviti moždane ćelije bez obzira na genetsku predispoziciju
Odavno se zna da zeleno povrće povoljno utiče na zdravlje, da direktno utiče na nivo hemoglobina u krvi te se zbog toga preporuručuje anemičnim osobama. A da li ste znali kako špinat utiče na ćelije u mozgu?
Istraživanje univerziteta u Čikagu otkrilo je da su osobe koje su jednom ili dva puta dnevno jele povrće kao što je kelj ili špinat značajno manje mentalno nazadovale od onih koji nisu jeli zeleno lisnato povrće.
Ovaj podatak se odnosi na sve ispitane osobe bez obzira na to koji nivo obrazovanja imaju, kojim stilom života žive i kakve su njihove genetske predispozicije.
Naučnici su analizirali skoro 1.000 osoba različite starosne dobi i procijenjivali su njihove mentalne sposobnosti.
Utvrdili su da su osobe koje su jele zeleno povrće imale mozak 11 godina mlađi od onih koji nisu jeli špinat, blitvu ili kelj.
To znači da se ćelije mozga bolje i brže obnavljaju ukoliko redovno konzumirate špinat.
Neka ovo bude dovoljan razlog da uvrstite špinat u svoju redovnu ishranu.
KREATIVAN RECEPT:
Ako koristite sviježi špinat ( koji preporučujemo) operite ga u hladnoj vodi i stavite sa strane
Stavite kuhati vodu,koju malo posolite i pričekajte dok ne proključa
U međuvremenu,pripremite 3 režnića češnjaka koje isjeckajte na jako sitno ili usitnite u blenderu.
U proključalu vodu bacite na jako kratko špinat(ako radite sa sviježim,naravno) .
Pod jako kratko mislim na 1 min maksimalno jer kuhanjem špinat gubi sve ono dobro u sebi.
Izvadite ga te procijedite i prelijte hladnom vodom.
Zatim ga isjeckajte na sitno.
U posudi na štednjaku stavite malo ulja ili žlicu masti te kratko poprzite češnjak. Dodajte žlicu i pol brašna i kratko miješajte da se ne zgruda. Nešto kao za zapršku
Nakon toga dodajte isjeckani špinat te pomiješajte sa predhodnim.
Nakon 2min dodajte 3 žlice kiselog vrhnja i sve miješajte dok ne nastane lijepa smijesa.
Začinite sa malo soli ili vegete te po želji sa paprom.
Posluživanje
Posluzuje se uz jaja na oko, pire krumpir, faširane šnicle, pomfrit, ili bilo koje pečeno meso,a možete ga koristiti i kao umak sa hljebom
PROBAJTE,JAKO JE UKUSNO
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar