petak, 7. studenoga 2014.

Medicinsko cudo. RODJENA BEZ KAPI KRVI. sta se desilo

Maisy-Vignes 

Petogodišnja Maisy Vignes iz grada Tramorea u Irskoj krenula je ovih dana u školu. No nakon njenog rođenja niko nije očekivao tako nešto jer je djevojčica rođena bez kapi krvi u organizmu.
 
“Čudesna” Maisy, kako je nazivaju irski i britanski mediji, rođena je šest sedmica prerano. Odmah nakon porođaja u devetom mjesecu 2009. godine, prisjeća se Maisyna majka Emma Vignes (31), djevojčicu su prevezli na odjel intenzivne njege.– Na početku mi niko nije govorio šta se događa. Nisam je imala ni prilike vidjeti nakon rođenja, tako su je brzo odnijeli od mene. Sestre su me nastojale izvještavati kako je moja djevojčica, ali svi su bili vrlo neraspoloženi i ozbiljnih lica – kaže Emma koja je tegobe počela osjećati u 34. sedmici trudnoće.
Kaže da je osjetila čudnu nadutost, a beba se prestala micati.
Nakon porođaja Emma je brzo doznala šokantnu činjenicu – Maisy je rođena bez imalo krvi u tijelu, a nivo hemoglobina u njenom organizmu bila je nula. Umjesto krvi imala je samo supstance krvne plazme. Doktori su rekli kako je riječ o medicinskom fenomenu i da je sva krv iz malene Maisy prešla u njenu majku.
24sata je za mišljenje o ovom fenomenu pitao hrvatske stručnjake. Dr. Snježana Gverić Ahmetašević , voditeljica intenzivne neonatologije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu, kaže da je ovdje bila riječ o takozvanom sindromu fetalne transfuzije eritrocita u majku.
– To je situacija kad dijete gubi krv u majku. Može se dogoditi iznenada, ali i kronično, kroz duže vrijeme. Ako je gubitak krvi iznenadan, dijete se rađa u šoku i može imati teška oštećenja – kaže dr. Gverić Ahmetašević te dodaje kako medicina i znanost još ne znaju uzrok ovakvog sindroma. Takvi slučajevi su izuzetno rijetki, a u Petrovoj bolnici su, kaže dr. Gverić Ahmetašević, u posljednje dvije godine imali dva slučaja da je krv djeteta prešla u majku. Kod jednog djeteta nivo hemoglobina bio je ispod 10, a normala je 140. No to dijete se oporavilo i sad je dobro.
– Već kad je hemoglobin na razini 120 daje se transfuzija. Pretpostavlja se da taj sindrom uzrokuje neki poremećaj u posteljici – kaže dr. Gverić Ahmetašević.
Maisy Vignes je rođena sa rijetkom anomalijom
Malena Maisy iz Irske je tokom dvije sedmice nakon rođenja primala transfuziju, a doktori su predviđali da će posljedica njenog specifičnog stanja biti oštećenje mozga. No hrabra i uporna djevojčica sve je iznenadila. Iz bolnice su je otpustili kući krajem 2009. godine, a danas, pet godina poslije, nema baš nikakvih posljedica. Majka djevojčice kaže kako, prema onome što ona zna, ovakav slučaj nije zabilježen nigdje u svijetu.
Maisy je bila tema brojnih medicinskih časopisa i predavanja, a i danas mnogi u bolnici pitaju za nju. S obzirom na sve što su prošli, roditelji malene Maisy ne planiraju imati više djece.
Majka djevojčice kaže kako doktori pretpostavljaju da su se membrane još u maternici trljale jedna o drugu, a što je uzrokovalo rupturu i kasnije oticanje Maisyne krvi u organizam majke. Ipak, niko sa sigurnošću ne zna je li baš to bio uzrok problema kod djevojčice.

0 komentari:

Objavi komentar