nedjelja, 31. svibnja 2015.

Konačno otkrivena kulinarska tajna: Evo kako da napravite savršen preliv za salatu




Naravno, uvek postoji mogućnost da odete u obližnji supremarket i kupite gotov preliv za salatu, ali tu je i rizik da vam ta verzija neće biti po ukusu.
 
Umesto toga, predlažemo vam da probate ovu formulu za koju kulinarski stručnjaci tvrde da ne može da omane.
 
Formula je zapravo veoma jednostavna a sastoji se iz 30 odsto kiseline (sirćeta), 60 odsto ulja i 10 odsto ostalih aroma.
 
Kada je sirće, odnosno kiselina u pitanju, možete koristiti aćeto balzamiko, vinsko ili alkoholno sirće ili limunov sok. Od ulja, maslinovo je najzastupljenije, ali umesto njega možete se poslužiti i kokosovim, lanenim, susamovim, bundevinim ili lešnikovim uljem.
 
Ko aroma možete ekspremimentisati do mile volje. Koristite sveže začinsko bilje poput origana, bosiljka, vlašca, ili senf, đumbir, soja sos ili tahini.
 
Neki od najboljih predloga su:

SLATKI PRELIV
Pomešajte 2 kašičice džema, 1 ½ kašiku balzamika, 3 kašike maslinovog ulja, so i biber. Uz ovaj preliv odlično će se slagati orasi, bademi, koziji sir i jagode.
 
FRANCUSKI PRELIV
1 čen belog luka, 2 kašičice senfa, 1 ½ kašika crvenog vina ili višnjevače, 3 kašike maslinovog ulja, so i biber. Uz ovaj dresing odlično će se slagati i krastavac, paradajz, zelena salata, tuna, masline, kukuruz.
 
UKUSI AZIJE

1 čen belog luka, 1 kašika pirinčanog sirćeta, 1 kašika soja sosa, 3 kašike maslinovog ulja, so i biber po ukusu. Uz ovaj salatni preliv odlično  idu i piletina, paprika, šargarepa, kukuruz, kupus, kikiriki, pečurke, krastavac, paradajz, spanać i celer.

0 komentari:

Objavi komentar