Svi znamo da su maligna obolenja u porastu. zato i samo moramo da
preduzmemo sve što može da spreči pojavu ili razvoj raka. Potrebno je
samo da izmenite neke životne navike da bi se rizik od pojave raka sveo
na minimum.
Rak je jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta. Statisktika govori da
je više od osam miliona umrlo od raka u 2012. godini i da će se
statistički taj broj povećavati i do 70 odsto u narednih 20 godina.
Hrana je glavni uzročnik. Istraživanja su pokazala da jedan od 10
dijagnostikovanih tumora je posledica nepravilne ishrane. Kao što
postoje namirnice koje sprečavaju rak, tako postoje i namirnice koje
povećavaju rizik od ove bolesti.
Prema savetima nutricioniste organska ishrana je idealna preventiva od raka.
- Izbegavajte jednoličnu hranu, mlečne proizvode, nezasićene masti,
gazirana pića i alkohol. Takođe, preteran unos soli ili šećera može
nepovoljno da utiče na organizam. Hranu bi trebalo što manje termički da
obrađujte i potrudite se da unosite što više sirove hrane, voća i
povrća. Okrenite se prirodi i budite fizički aktivni. Unos tečnosti
takođe ima važnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja - rekla je
nutricionista Milka Raičević.
Ovo je lista 11 kancerogenih namirnica koje treba izbegavati.
1) GRICKALICE OD KROMPIRA
Čips, pomfrit i slični prženi proizvodi sadrže trans masti pa su zbog
toga rizični po ljudsko zdravlje. Mala porcija ovih namirnica biće
dovoljna da se nivo vašeg holesterola povisi. Studije su pokazale da ove
namirnice sadrže u znatnoj meri kancerogenu supstancu akrilamid koji
nastaje pri visokim temperaturama, što je karakteristično za namirnice
koje se prže, paniraju ili peku.
2) KOKICE IZ MIKROTALASNE
Prema istraživanja hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotaču kese,
uključujući perfluorooktansku kiselinu (PFOA) su hemikalije koje
uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i pankreasa. Prilikom spremanja u
mikrotalasnoj, hemikalije isparavaju i povlače se u unutrašnjost kokica.
Većina proizvođača je obećala da će izbaciti PFOA do 2015. godine.
Pripremajte kokice na staromodan način, onako kako ste to radili dok se
nisu pojavile mikrotalasne pećnice.
3) LOSOS IZ RIBNJAKA
Riba je zdrava i povoljan izvor proteina i masnih kiselina koji su
odlični za srce. Losos je naročito pogodan za zglobove, tkivo i kosti,
ali način uzgajanja lososa može izazvati rak. Losos iz ribnjaka sadrži
znatno manje količine vitamina D u poređenju sa “divljim” lososom i
sadrži ogromnu količinu raznih kontaminirajućih materija, kao što su
polihlorovani bifenil (PCD), kancerogene materije i razni pesticidi, od
kojih je najčešći dihlor-difenil- trihloretan (DDT). Ovakav losos se
može konzumirati jednom u pet meseci, bez bojazni da se poveća rizik od
raka. Takođe, ribe iz ribnjaka se obično leče visokom dozom antibiotika.
4) KONZERVIRANI PARADAJZ
Paradajz je jedna od najzdravijih namirnica jer sadrži antioksidanse
poput likopena, luteina, beta karotena i holina. Takođe je i bogat izvor
vitamina A, C i folne kiseline, ali konzerviranje paradajza ima
nepovoljna svojstva i izaziva rak. Unutrašnjost ambalaže većine
konzerviranih namirnica sadrži bisfenol-A (BPA), hemikaliju koja se
ponaša kao estrogen i koja remeti hormonalnu aktivnost organizma.
Istraživanja povezuju BPA sa srčanim oboljenjima, oštećenjima creva,
neplodnošću, povećava rizik od raka dojke i raka prostate. Nisu sve
konzervirane namirnice zabrinjavajuće, ali konzervirani paradajz je
posebno opasan, jer se zbog njegove visoke kiselosti BPA zadržava u
njemu.
5) MESNE PRERAĐEVINE
Meso konzervirano dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje
sadrži hemijske konzervanse, povezuje se sa povećanim rizikom od raka
debelog creva. Većina ovih vrsta mesa proizvodi se sa kancerogenim
sastojkom poznatim kao natrijum-nitrit, koji se koristi da bi pakovano
meso dobilo jarko crvenu boju, kako bi izgledalo sveže. Nakon detaljnog
pregleda više od 7.000 kliničkih studija, koje istražuju veze između
ishrane i raka, Svetski fond za istraživanje raka je objavio da bi
potrošači trebalo da prestanu da kupuju mesne prerađevine do kraja
života. Ove prerađevine uključuju: slaninu, kobasice, viršle, zapakovanu
šunku, parizere, salame i sve vrste crvenog mesa koje se koristi u
zamrznutim vrstama obroka.
6) TURŠIJA, DIMLJENA I USOLJENA HRANA
Kao i kod mesnih prerađevina i ovde je zabeležen visok nivo hemikalija i
nitrata koji produžuju rok ovim namirnicama i čine da proizvodi duže
ostanu sveži. Dimljene namirnice mogu da sadrže katran koji je odavno
poznat kao faktor koji izaziva rak. J
7) BELO BRAŠNO
Rafinirano belo brašno je svuda oko nas i najčešći sastojak svake hrane,
ali velika količina ugljenih hidrata je pravi razlog za brigu. Studija
je pokazala da konzumacijom rafiniranih ugljenih hidrata, se povećava
rizik od dobijanja raka dojke kod žena za 220 odsto. Hrana koja ima
visok glikemijski indeks (GI) generalno je odgovorna za nagli skok
šećera u organizmu, što osim insulinske rezistentnosti, može da izazove
napredovanje i širenje raka.
8) GAZIRANA PIĆA
Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i dodatih sastojaka, a nemaju
hranjivu vrednost. Jedno gazirano piće sadrži oko deset kesica šećera (u
jednoj kesici je oko 7 grama šećera). Prema istraživanjima,
najpopularnija dijetalna i “regularna” gazirana pića imaju isti uticaj
na zubnu gleđ kao i akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja
osetljivosti zuba i pojave karijesa uprkos dobroj oralnoj higijeni.
Istraživanje koje je proveo Univerzitet u Minesoti pokazuje da osobe
koje popiju minimalno dva gazirana pića u toku sedmice skoro
udvostručuju rizik od dobijanja raka pankreasa.
9) CRVENO MESO
Takođe, istraživanja pokazuju da i preterano konzumiranje crvenog mesa
povećava šanse za razvoj raka. Dobra vest je da šteta izavana crvenim
mesom može da se popravi prirodnim putem, uz dijetu bogatu vlaknima.
11) DIJETALNI PROIZVODI
Gojaznost može biti izazivač raznih oboljenja kao što su neke vrste
tumora, hipertenzija ili dijabetes. Namirnice namenje za dijetu,
mršavljenje, kao i niskokalorični proizvodi mogu da vam pomognu da
izgubite neželjene kilograme, ali imaju tendenciju da sadrže aspartam
(veštački zaslađivač), veštačke boje, hemikalije i GMO koji dodatno
povećavaju rizik od raka. Ukoliko želite da oslabite, savetujemo vam da
uvrstite fizičke aktivnosti u vašu svakodnevnicu pre nego da posegnete
za nezdravim, a dijetalnim namirnicama.
11) ALKOHOL
Alkohol je naučno dokazani uzročnik karcinoma, ali javnost toga nije baš
svesna. A čak i nisu u rizičnoj grupi samo alkoholičari, nego su i
osobe koje redovno piju pod većim rizikom od sedam različitih vrsta
karcinoma, uključujući rak dojke i usne duplje. Alkohol izaziva rak tako
što oštećuje zdrave ćelije u organizmu i zamenjuje ih kancerogenim
ćelijama. Najčešći tipovi raka kod osoba koje konzumiraju alkohol su rak
pankreasa i jetre.
nedjelja, 31. svibnja 2015.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar