nedjelja, 15. lipnja 2014.

Kinder pingvin (Edna Sehic)



Sastojci :

200 g šećera
2 paketića vanilin šećera
5 punih žlica baby grisa
5 punih žlica oštrog brašna
5 punih žlica gorkog kakaa
5 žlica tečnog meda (bagrem)
1.5 paketić praška za pecivo
prstohvat soli
50 ml mlijeka
270 ml ulja

fil
700 ml vrhnja za šlag
1 paketić želatine
50 ml mlijeka
2-3 žlice tečnog meda (bagrem)
pola žličice arome vanilije

1. glazura (za fil)
120 g čokolade za kuhanje
70 g maslaca
1 žlica vode
2 žlice ulja

2. glazura (na kolaču)
220 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
3 žlice ulja
1 žlica vode
1 žličica šećera u prahu (ili meda)

Priprema 

Težina:Jednostavno

1 Za biskvit istucite 5 jaja i 5 žumanaca sa šećerom i vanilin šećerom…. tucite nekoliko minuta najjačom brzinom dok masa ne postane kremasta i gusta. Prosijati brašno, prašak, kakao i dodati gris. Lagano miksati… lagano uliti mlijeko i ulje, dodati med. Umiješati i posebno istučen snijeg od 5 bjelanaca (s prstohvatom soli).

2 Uliti u 2 lima za pečenje (veći, četvrtasti) – jedan obložen pek papirom, drugi premazan maslacem i posut krušnim mrvicama.

3 Peći zajedno u pećnici s ventilatorom (ili svakog posebno u običnoj pećnici) na temperaturi od 165 stupnjeva oko 12-13 minuta. Ako imate staru pećnicu – temperaturu povisite na 175 stupnjeva.

4 Izvaditi i pustiti da se hlade…. pokrivene čistim kuhinjskim krpama.

5 Pripremiti 1. glazuru – sve sastojke istopiti (nikako zakuhati) na parnoj kupelji (tj. na pari) uz stalno mješanje.

6 Staviti na stranu neka se malkice ohladi i u posudu za miksanje uliti dobro rashlađeno slatko vrhnje, izmiksati u šlag, dodati pripremljenu želatinu, mlijeko, med i vanilin esenciju.

7 Pola kreme premazati na biskvitu koji se pekao bez pek papira. Glazuru ohlađenu do sobne temperature lagano pokapati po kremi i pažljivo premazati dugim, tankim nožem. Staviti u hladnjak da očvrsne.

8 U međuvremenu pripremiti 2. glazuru – na isti način kao i prvu! Bitno je da smjesa ne zakuha, već se lagano istope i prožmu svi sastojci uz stalno mješanje – uspjeh zagarantiran.

9 Staviti glazuru na stranu neka se malkice ohladi…

10 Kada primijetite da je glazura na kremi očvrsnula, izvadite kolač iz hladnjaka i žlicu po žlicu kreme lagano stavljajte na kolač. Zagladite oštrim, dugim, tankim nožem. Da bude skroz ujednačeno – nož uronite u vruću vodu, otresite višak vode i zagladite kremu.

11 Drugi biskvit (koji se pekao na pek papiru) izvadite iz lima za pečenje i preokrenite na kolač (na brzinu!). Pažljivo odlijepite pek papir i prelijte (tj. premažite) čokoladnom glazurom. Zagladite glazuru istim nožem kao i do sada.

12 Kolač rashladite i režite opet istim nožem – umočenim u vruću vodu.

Recept poslala Edna Sehic za nagradnu igru!

0 komentari:

Objavi komentar