nedjelja, 15. lipnja 2014.
Ledeni vjetar (Ana Tomic)
Sastojci :
Biskvit:
9 bjelanjaka
sol
30 dag šećera
3 žlice jabučnog octa
Krema:
9 žumanjaka
4 žlice šećera
4 žlice oštrog brašna
2 1/2 dl mlijeka
3 vrećice vanilin šećera
25 dag maslaca
2 dl slatkog vrhnja
Još potrebno:
7 dl slatkog vrhnja
1 1/2 banana
15 jagoda
2 kivija
sok od limuna
Postupak:
Pećnicu zagrijati na 150 °C (s ventilatorom). Tepsiju (oko 39x30) prekriti papirom za pečenje, namazati maslacem i posuti brašnom. bjelanjke s malo soli mikserom čvrsto izraditi. Dodavati postepeno šećer i ocat, neprestano miješajući. Čvrsti masu od bjelanjaka staviti u tepsiju, izravnati i peći oko 1 sat. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi. Ohlađen biskvit izrezati po dužini na 3 jednaka dijela. Krema: Žumanjke zajedno sa šećerom izraditi. Dodati brašno, mlijeko i vanilin šećer. Staviti na laganu vatru i kuhati neprestano miješajući, sve dok se krema ne zgusne. Kremu skloniti sa štednjaka i ostaviti da se potpuno ohladi. U jednoj posudi, čvrsto izraditi 2 dl slatkog vrhnja. Maslac (sobne temperature) mikserom kremasto izmiješati. Hladnu kremu od žumanjaka dodavati postepeno maslacu (žlicu po žlicu), neprestano miješajući. Zatim u kremu dodati šlag (2 dl) i kratko, mikserom izmiješati. Posebno, čvrsto izraditi 7 dl slatkog vrhnja. Banane narezati na kolutiće i poprskati limunovim sokom, da ne bi dobili tamnu boju. Jednu koru premazati 1/3 kreme, posložiti banane i premazati ih 1/3 šlaga. Položiti drugu koru, premazati 1/3 kreme, posložiti jagode narezane na ploške i premazati 1/3 šlaga te prekriti trećom korom. Treću koru premazati ostatkom kreme, posložiti očišćeni, na ploške narezani kivi i kolač izvana ukrasiti preostalim šlagom. Kolač ukrasiti po vlastitoj želji.
Recept poslala Ana Tomic za nagradnu igru!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar