subota, 30. kolovoza 2014.

NAJBOLJI RECEPT: Domaće krofne!

http://www.kuhajtesauzitkom.com/wp-content/uploads/2014/08/e9b4ad54b412f306ad82ba2673fc6feb-640x250.jpg

Sastojci

    1/2l mleka
    1/2l vode
    40g svežeg kvasca
    40 g šećera
    2 kašičice soli
    3 žumanca
    5 kašika ulja
    oko 1200g brašna
    2 kašičice soli

Priprema

Kvasac stavite da nadođe u mlakom mleku pomešanom sa šećerom. Nakon toga ga sipajte u  u veću činiju u kojoj ćete mesiti krofne. Dodajte sve ostale sastojke osim brašna koje se dodaje na kraju, kašiku po kašiku.

Brašna je potrebno oko 1,2 kg, tačnije do momenta kada testo bude kompaktno da se ne lepi za podlogu a opet da je dovoljno meko  i vazdušasto. Testo sve vreme mesite ručno, nikako varjačom, a  zatim zagrejte rernu na 50C, testo pokrijte krpom i ostavite ga u rerni da naraste oko 30 min. Zatimga ponovo premesite i opet vratitie u rernu da još malo naraste. Nakon toga dobro pobrašnavite sto i razvucite testo oklagijom na debljinu od 1-1,5cm.

Čašom ili kalupom vadite krofne i ostavite ih još 15 minuta da narastu. Pecite ih u dubljoj šerpi sa puno ulja, koju treba poklopiti dok se peku s jedne strane, nakon toga ih okrenite i čim porumene možete ih izvaditi. Ređajte ih na salvete da upiju višak masnoće a zatim ih pospite šećerom u prahu. 

0 komentari:

Objavi komentar