Sastojci
Biskvit:
6 jaja
6 žlice šečera
6 žlice brašna
2 žlice kakao
1/2 vrečice pecilni prašak
nadjev:
500 gr. maskarpone sir
Za navlažniti biskvite:
12 žlica mlijeka
po želji dodati čokoladni liker ili rum u mlijeko
Čokoladni preljev:
1,5 dcl. tekuće vrhnje za kuhanje ( ne za šlag)
150 gr. čokolade za kuhanje
2 žlice šečera u prahu
Priprema
Penicu uključimo na 180 stepeni. Pleh iz pečnice obložimo papirom za pečenje.
Izmiksamo prvo bjelanca sa šečerom u čvrstu masu,dodamo žumanjca, kakao...i brašno sa pecilnim, pažljivo premješamo i izlijemo u pleh iz pečnice.Pečemo 12 minuta ili dok vam ne bude pečeno.
Biskvit prerežemo na pola da dobijete dva biskvita.Inaće biskvit dođe tanji ali kad ga namažete sa nadjevima i čokoladom dobije pravu visinu.
Vrhnje,čokolada i šečer rastopimo na pari ( u plastičnu posudu postavljena nad loncem sa kipućom vodom koja vri).Preljev ohladimo.
Biskvite postavimo na pladanj gde ga budete filovali, poprskamo sa mješavinom od mlijeka i likera, namažemo polovinu od maskarpone kreme,prelijemo sa pola čokoladnog preljeva,stavimo drugi biskvit, isto navlažimo, namažemo sa drugom polovinom maskarpone kremom i opet prelijemo sa čokoladnim preljevom.
Ohladimo u frižideru i služimo.
Dobar tek !!! (coolinarika.com)
0 komentari:
Objavi komentar