nedjelja, 15. lipnja 2014.
Šarenko
Sastojci
KORE:
3 jajeta
450 ml kisele pavlake
1 prašak za pecivo
15 kašika šećera
15 kašika brašna
5 kašika mlevenog maka
5 kašika kakaoa
5 kašika mlevenih lešnika
FIL:
1 l mleka
150 g šećera
3 kesice vanilin šećera
10 kašika griza
200 g margarina s ukusom vanile
100 g bele ili crne čokolade
Glazura:
100 g čokolade za kuvanje
malo ulja
kašika je jušna/ supena/
Priprema
Jaja i šećer penasto umutiti mikserom, dodati pavlaku, mešavinu brašna i praška za pecivo, pa polako promešati varjačom. Dobijenu smesu podeliti na 3 dela. U jedan deo dodati mak, u drugi mlevene lešnike, a u treći kakao. Sve lepo promešati.
Tepsiju dimenzija 30x20 cmobložiti papirom za pečenje i presuti smesu od maka. Peći je u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Na isti način ispeći i ostale kore.
U šerepu sipati 1 l mleka, dodati šećer i vanilin šećer, pa kuvati dok ne proključa. Dodati griz i kuvati uz stalno mešanje dok se griz ne zgusne. U topao griz staviti čokoladu da se istopi. Pazite da ga ne prekuvate! Kada varjača počne da ostavlja tragove po dnu šerpe griz je skuvan. Ohladiti ga, dodati omekšao margarin i sve dobro sjediniti mikserom.
U tepsiju vratiti koru od maka, preliti s 1/3 fila, prekriti korom od kakaoa. Premazati 2/3 fila i prekriti korom od lešnika, pa naneti ostatak fila. Ja sam po vrhu stavila glazuru od 100 g čokolade i malo ulja, a ostatak fila nisam upotrebila i mislim da je za ovaj kolač dovoljno i pola mere za fil.(coolinarika.com)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar