nedjelja, 15. lipnja 2014.

Šarenko



Sastojci

      KORE:
     3 jajeta
     450 ml kisele pavlake
     1 prašak za pecivo
     15 kašika šećera
     15 kašika brašna
     5 kašika mlevenog maka
     5 kašika kakaoa
     5 kašika mlevenih lešnika
      FIL:
     1 l mleka
     150 g šećera
     3 kesice vanilin šećera
     10 kašika griza
     200 g margarina s ukusom vanile
     100 g bele ili crne čokolade
      Glazura:
     100 g čokolade za kuvanje
     malo ulja
      kašika je jušna/ supena/


Priprema
    
    Jaja i šećer penasto umutiti mikserom, dodati pavlaku, mešavinu brašna i praška za pecivo, pa polako promešati varjačom. Dobijenu smesu podeliti na 3 dela. U jedan deo dodati mak, u drugi mlevene lešnike, a u treći kakao. Sve lepo promešati.
    Tepsiju dimenzija 30x20 cmobložiti papirom za pečenje i presuti smesu od maka. Peći je u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Na isti način ispeći i ostale kore.
    U šerepu sipati 1 l mleka, dodati šećer i vanilin šećer, pa kuvati dok ne proključa. Dodati griz i kuvati uz stalno mešanje dok se griz ne zgusne. U topao griz staviti čokoladu da se istopi.  Pazite da ga ne prekuvate! Kada varjača počne da ostavlja tragove po dnu šerpe griz je skuvan.   Ohladiti ga, dodati omekšao margarin i sve dobro sjediniti mikserom. 
    U tepsiju vratiti koru od maka, preliti s 1/3 fila, prekriti korom od kakaoa. Premazati 2/3 fila i prekriti korom od lešnika, pa naneti ostatak fila. Ja sam po vrhu stavila glazuru od 100 g čokolade i malo ulja, a ostatak fila nisam upotrebila i mislim da je za ovaj kolač dovoljno i pola mere za fil.(coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar