Pržen i isjeckan lješnik je nezamjenljiv
u poslasticama. Opna lješnika se najlakše skida tako što se lješnici
stave u rernu i zagrevaju 10-15 minuta, pa se zamotaju u kuhinjsku krpu
da se potpare i onda protrljaju.
Sastojci
100 g putera
50 g šećera
2 kašike kakaa
250 g mljevenog keksa
100 g isjeckanih lešnika
50 g soka od pomorandže
400 ml obranog mlijeka
1 kesica pudinga od vanile
2 kašike šećera
50 g putera
Glazura:
100 g čokolade
30 g putera
malo vode
Priprema
Pjenasto umutiti puter sa šećerom. Dodati keks, lješnike, kakao i sok
od pomorandže, a zatim sve promiješati. Kalup obložiti sa papirom za
pečenje i staviti smjesu od keksa. Puding razmutiti sa malo mlijeka i
skuhati u ostatku mlijeka sa šećerom. U prohlađen puding dodati puter i
dobro umutiti. Puding premazati preko keksa i preliti glazurom od
čokolade (na pari rastopiti čokoladu, puter i malo vode). Bajaderu
ohladiti i isjeći na kocke.
Kao i sve poslastice za čiju pripremu se koriste puter i čokolada i ova sadrži znatno veću količinu kako ukupnih masti, tako i zasićenih masnih kiselina koje ubrzavaju proces ateroskleroze.
100 g putera
50 g šećera
2 kašike kakaa
250 g mljevenog keksa
100 g isjeckanih lešnika
50 g soka od pomorandže
400 ml obranog mlijeka
1 kesica pudinga od vanile
2 kašike šećera
50 g putera
Glazura:
100 g čokolade
30 g putera
malo vode
Priprema
Kao i sve poslastice za čiju pripremu se koriste puter i čokolada i ova sadrži znatno veću količinu kako ukupnih masti, tako i zasićenih masnih kiselina koje ubrzavaju proces ateroskleroze.
(ZENSKIKUTAK.RS)
0 komentari:
Objavi komentar