subota, 5. srpnja 2014.

Domaće kiflice



Sastojci

     70 dkg brašna
     oko 3,5 dcl mlijeka
     1 kvasac
     2 žlice šećera
     2 žlice milerama /kiselo vrhnje/
     2 žlice ulja
     2 žumanjka
     malo soli
     20dkg maslaca
     2 bjelanjka
     --- malo sezama (moderna varijanta)


Priprema

    ovako se radi
    Uzmi kvasac , šećer, malo brašna i malo mlijeka , izmješaj , ostavi na toplo mjesto neka se digne.
    Maslac podijeli na 4 dijelova.
    Kada se kvasac digao , sa svim ostalim sastojcima napravi tijesto. Od tog tijesta napravi prvo jednu kuglu, koju podijeli na pet loptica.
    Svaku lopticu , dobro umijesi i razvaljaj na veličinu jednog pedlja.To namaži sa 1/4 maslaca. Uzmi drugu lopticu, razvaljaj na veličinu ponovo isto jednog pedlja, stavi je na ranije namazano tijesto , pa ponovo namaži 1/4maslaca, ponovo uzmi narednu lopticu i tako do kraja.
    Kada si složila pet premazanih krugova jedan na drugi, taj debeli krug, polagano oklagijom razvaljaj na jedan veliki krug , debljine oko 1 prst.
    Sada uzmi nož , reži trokutiće i pravi kiflice./veličinu po izboru/
    Kiflice složi u tepsiju, odmakni jednu od druge/ puno narastu/.Od ove smjese treba izaći 2 velike tepsije.Umuti 2 bjelanjka, premaži kiflice i pospi sezamom.
    Kiflice u tepsiji moraju prije pečenja biti najmanje oko 1, 5 sat/ da narastu.
    Ugrij pećnicu oko 200-225C i peci oko pola sata. (coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar