petak, 4. srpnja 2014.

Luksuzna čokoladna torta


 Sastojci :

Biskvit :
4 belanca
125 g šećera
125 g lešnika
25 g brašna


Čokoladni mus sa konjakom :
4 žumanca
25 g šećera
100 ml slatke pavlake
-
300 g tamne čokolade ( 70 % )
100 ml slatke pavlake
-
4 listova želatina
-
300 ml slatke pavlake
5 kašika konjaka


Preliv:
100 g tamne čokolade ( 70 % )
100 ml slatke pavlake
 50 g maslaca


Postupak :

Biskvit :

Ulupajte belanca dok ne dobijete čvrst sneg . Dodajte šećer i još mutite dok se ne sjedini sa belancima. Lešnike sameljite . Pomešajte ih sa brašnom i dodajte belancima . Pečite tortu u kalupu od 24 cm u prečniku,na 180 stepeni C, 20-24 minuta.


Čokoladni mus :
Umutite  žumanca , šećer i slatku pavlaku u šerpi .Stavite na paru da proključa i mešajte dok ne postane svetla i gusta smeša. Uklonite sa vatre .

U drugoj šerpi stavite da proključa slatka pavlaka . Uklonite šerpu sa vatre i dodati čokoladu . Mešati dok se čokolada ne otopi pa krem pomešati sa prethodno napravljenim kremom od žumanaca, lagano sipajući uz stalno mešanje čokoladni fil u žumanca. Mutite žicom dok ne dobijete gladak i gust čokoladni krem .

Potopiti želatin u hladnoj vodi 10 min .Procediti vodu i otopite želatin na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Pomešajte rastopljeni želatin sa čokoladnim kremom , snažno mešajući da sedobro sjedine . Neka čokoladni krem odstoji na sobnoj temperaturi dok ne očvrsne uz povremeno mešanje.
Konačno ,umutite 300 ml slatke pavlake do guste kreme i dodajte malo po malo u čokoladni krem . Pomešajte dobro sve da dobijtete glatku, ujednačenu  mousse kremu . Dodajte konjak na kraju !

Sipati gotov čokoladni mus preko biskvite . Stavite tortu u frižider na nekoliko sati ili preko noći.

Tortu prelijte, kada se skroz ohladi, čokoladnom glazurom, koju ćete napraviti tako što ćete otopiti na tiganju maslac,pa dodati čokoladu i sve to sjediniti sa ulupanom slatkom pavlakom.
( http://www.detsoteliv.no )

0 komentari:

Objavi komentar