subota, 5. srpnja 2014.

Džem sa breskvama i kruškama



 Sastojci :

1 kg. slatkih, zrelih breskvi
3 veće zrele kruške
300 - 400 gr. smeđeg šećera ( odličan je u ovoj kombinaciji ) - ja volim kada je ovaj dzem kiseliji, a Vi možete da stavite i više šećera mada mislim da je ovako kiselkast savršen
2 šipke vanile
3 kašike ruma 
1/2 čaše vode
1 Dzemfix - zbog njega se dzem kraće kuva, a i količina šećera je manja


Prema originalnom receptu potrebno je da stavite šećer sa  vodom i vanilom na vatru i kuvate dok ne dobijete sirup malo ređi nego za slatko, za to vreme oljuštite voće i isečete na kriške pa stavite u sirup i kuvate mešajući na slaboj vatri, jer će džem pomalo da prska. Što se mene tiče, ovaj postupak je u stvari samo nepotrebno produžavanje vremena kuvanja voća. Ja sam breskve i kruške oljuštila, isekla na sitne kocke i odmah pomešala sam šećerom pa stavila na slabu vatru i kuvala.
Na pola kuvanja ja sam samlela sve  u blenderu, a Vi ne morate, voće će se raspasti. Tada sam dodala i vanilu.
Kuvajte ga dok varjača ne počne da ostavlja širok trag, i dok dzem ne počne da pada sa nje u komadima.
Zapremina će da se smanji gotovo dvostruko.
Kada se to desi, dodajte rum, prokuvajte još malo pa dodajte Džemfix  pomešan sa kašikom smeđeg šećera pa kuvajte još 15tak minuta.
Sipajte vruć dzem u tegle sterlisane na 100 stepeni i mlake, zatvorite ih odmah i pustite da se ohlade.

0 komentari:

Objavi komentar