subota, 5. srpnja 2014.

Šampita



Sastojci

lisnato testo

6 belanaca
500 gr. šećera
125 ml. vode

kašika sveže ceđenog soka od limuna


Priprema
Ispeći 2 lista lisnatog testa. Jedan ostaviti ceo za podlogu a drugi iseći na kocke željene veličine.


Belanca umutiti u čvrst sneg. Vodi i šećer staviti da kuvaju. Mešati da se šećer brže istopi. Sirup će na početku kuvanja biti mutan, kada postane staklast kuvati još 3,4 minuta. Znači, nekoliko prvih minuta sirup će kuvati i biti mutan. Od momenta kada postane potpuno proziran kuvati još par minuta. Dodati i sok od limuna.
U umućena belanca sipati lagano sirup stalno muteći mikserom najvećom brzinom. Kada se doda sirup posudu premestiti u veću sa hladnom vodom i dosta leda. Nastaviti mutiti dok se belanca ne ohlade, ne moraju skroz, mogu da budu malo mlaka.

Rasporediti belanca na lisnato testo i gore staviti sečene kocke lisnatog testa. Ostaviti preko noći u frižider.

Obavezno dodati limunov sok jer ovako "teški" sirupi kada se ohlade mogu da se ušećere, ovako će šampita uvek biti glatke i penaste teksture.

Ova tepsija na fotografiji je dimenzija 20x20 cm.
Žumanca možete iskoristit da napravite ovaj fil iz recepta za Ekmek kadaifi, fil je odličan, možete ga koristiti i u kombinaciji sa voćem, npr. red keksa, fil, voće, šlag i dobićete odličan kolač. (maminajela.com)

0 komentari:

Objavi komentar