Jedinjenja iz belog luka stvaraju reaktivne kiseonične vrste u
ćelijama raka, blokirajući dalje širenje tumora. Dovoljno je da jedete
beli luk dva puta nedeljno da biste za neverovatnih 40 procenata
smanjili rizik od raka.
Mnogi ljudi umiru od raka pri konvencionalnom lečenju zato što hemoterapija uništava i zdrave ćelije pored ćelija raka, oslobađajući protein koji podržava rast tumora i smanjuje šanse za izlečenje. S druge strane, sumporna jedinjenja iz belog luka suzbijaju ćelije raka, ali ne i zdrave ćelije. Beli luk je 100 puta efektivniji od popularnih antibiotika za borbu protiv bolesti.
Beli luk (Allium sativum) spada u porodicu Alliaceae i koristio se kroz istoriju u kulinarne i medicinske svrhe. Njegove posebne osobine potiču od sumpora, koji čini 1% suvog ostatka belog luka. Iako beli luk nije tipičan izvor suštinskih nutrijenata, on može da doprinese svojom manjom količinom oligosaharida, arginina, selena i flavonoida, zavisno od uzgajanja.
Upotreba belog luka je dokumentovana u brojnim većim civilizacijama, među kojima su Egipćani, Vavilonci, Grci, Rimljani i Kinezi.
Istraživanja su pokazala da beli luk i njegove komponente mogu da smanje rizik od nastanka raka dojke, creva, kože, materice, ždrela i pluća. Došlo se do zaključka da sumporna jedinjenja iz belog luka stvaraju slobodne radikale i da se ne ponašaju kao antioksidanti. Istraživači sa Điangsu provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti tvrde da su pronašli vezu između unosa svežeg belog luka i suzbijanja raka pluća.
Jedna od studija navodi da se u kineskoj medicini beli luk koristi još od 2000. godine pre nove ere. Autori studije navode da dialil sulfid, jedinjenje koje se oslobađa kada se luk razbije na čenove, doprinosi jačini belog luka kao preventivnog sredstva. U ovoj studiji nije obrađen uticaj kuvanog beliog luka.
Brojne studije o belom luku se odnose na dialil sulfid i rak. Jedna korejska studija navodi da je dialil sulfid preovladavajuće liposolubilno sumporno jedinjenje u belom luku, te da upravo on inhibira širenje ćelija raka. Naučnici su otkrili da on to čini procesom stvaranja slobodnih radikala. Takođe su otkrili da smrt ćelija koju izaziva dialil sulfid može da se spreči pomoću leka koji smanjuje formiranje slobodnih radikala.
Izvršena je studija na 4.500 zdravih ljudi i 1.424 osobe obolele od raka pluća. Oni koji su jeli svež beli luk bar dva puta dnevno su imali oko 44% manju šansu da obole od raka pluća. Slično je bilo i u slučaju da su odrasli pušili ili bili izloženi isparenjima, s tim da je šansa bila 30% manja.
Istraživači ipak smatraju da je potrebno još istraživanja o efektivnosti komponenti iz belog luka u sprečavanju raka pluća.
Da biste iskusili potencijalne antikancerozne efekte belog luka, morate se držati određenih pravila. Isecite i oljuštite komadić svežeg belog luka i pustite ga da odstoji oko 15 minuta pre nego što ga pojedete. Na taj način dozvoljavate da se oslobodi enzim alinaza koji deluje protiv raka. Alicin mora da se razgradi da bi stvorio moćni antioksidant.
Ulje od belog luka i mleveni beli luk se proizvode tako što se beli luk destiluje, a zatim rastvori u drugim supstancama, zbog čega oni gube svoj efekat. Ovaj proces uništava gotovo sav alicin u belom luku.
Dialil sulfid, koji je povezan sa suzbijanjem raka, proizvod je razgradnje alicina.
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje bar jedan čen svežeg belog luka na dan za odrasle. Naravno, kao i uvek, vodite računa gde kupujete beli luk i gledajte da bude svež.
Izvor : Webtribune.rs
Mnogi ljudi umiru od raka pri konvencionalnom lečenju zato što hemoterapija uništava i zdrave ćelije pored ćelija raka, oslobađajući protein koji podržava rast tumora i smanjuje šanse za izlečenje. S druge strane, sumporna jedinjenja iz belog luka suzbijaju ćelije raka, ali ne i zdrave ćelije. Beli luk je 100 puta efektivniji od popularnih antibiotika za borbu protiv bolesti.
Beli luk (Allium sativum) spada u porodicu Alliaceae i koristio se kroz istoriju u kulinarne i medicinske svrhe. Njegove posebne osobine potiču od sumpora, koji čini 1% suvog ostatka belog luka. Iako beli luk nije tipičan izvor suštinskih nutrijenata, on može da doprinese svojom manjom količinom oligosaharida, arginina, selena i flavonoida, zavisno od uzgajanja.
Upotreba belog luka je dokumentovana u brojnim većim civilizacijama, među kojima su Egipćani, Vavilonci, Grci, Rimljani i Kinezi.
Istraživanja su pokazala da beli luk i njegove komponente mogu da smanje rizik od nastanka raka dojke, creva, kože, materice, ždrela i pluća. Došlo se do zaključka da sumporna jedinjenja iz belog luka stvaraju slobodne radikale i da se ne ponašaju kao antioksidanti. Istraživači sa Điangsu provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti tvrde da su pronašli vezu između unosa svežeg belog luka i suzbijanja raka pluća.
Jedna od studija navodi da se u kineskoj medicini beli luk koristi još od 2000. godine pre nove ere. Autori studije navode da dialil sulfid, jedinjenje koje se oslobađa kada se luk razbije na čenove, doprinosi jačini belog luka kao preventivnog sredstva. U ovoj studiji nije obrađen uticaj kuvanog beliog luka.
Brojne studije o belom luku se odnose na dialil sulfid i rak. Jedna korejska studija navodi da je dialil sulfid preovladavajuće liposolubilno sumporno jedinjenje u belom luku, te da upravo on inhibira širenje ćelija raka. Naučnici su otkrili da on to čini procesom stvaranja slobodnih radikala. Takođe su otkrili da smrt ćelija koju izaziva dialil sulfid može da se spreči pomoću leka koji smanjuje formiranje slobodnih radikala.
Izvršena je studija na 4.500 zdravih ljudi i 1.424 osobe obolele od raka pluća. Oni koji su jeli svež beli luk bar dva puta dnevno su imali oko 44% manju šansu da obole od raka pluća. Slično je bilo i u slučaju da su odrasli pušili ili bili izloženi isparenjima, s tim da je šansa bila 30% manja.
Da biste iskusili potencijalne antikancerozne efekte belog luka, morate se držati određenih pravila. Isecite i oljuštite komadić svežeg belog luka i pustite ga da odstoji oko 15 minuta pre nego što ga pojedete. Na taj način dozvoljavate da se oslobodi enzim alinaza koji deluje protiv raka. Alicin mora da se razgradi da bi stvorio moćni antioksidant.
Ulje od belog luka i mleveni beli luk se proizvode tako što se beli luk destiluje, a zatim rastvori u drugim supstancama, zbog čega oni gube svoj efekat. Ovaj proces uništava gotovo sav alicin u belom luku.
Dialil sulfid, koji je povezan sa suzbijanjem raka, proizvod je razgradnje alicina.
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje bar jedan čen svežeg belog luka na dan za odrasle. Naravno, kao i uvek, vodite računa gde kupujete beli luk i gledajte da bude svež.
Izvor : Webtribune.rs
0 komentari:
Objavi komentar