ponedjeljak, 22. lipnja 2015.

Hrana koja ublažava PMS

 
 
 Mnoge žene imaju bolne mjesečnice i vjerojatno bi se odmah mijenjale s onima koje ne pate od tih tegoba. Neugodna bol u donjem dijelu trbuha, slabost i križobolja su uglavnom simptomi menstruacijske boli, koja se pojavljuje samim početkom mjesečnice, a jenjava nakon otprilike drugog dana mjesečnice.
Kako bismo koliko-toliko prevenirali bol, možemo pokušati jesti hranu koja blagonaklono djeluje na menstruacijsku bol, a izbaciti ili barem reducirati onu koja će pogoršati simptome menstruacijske boli.
Hrana za ublažavanje menstruacijske boli:
1. Manje soli
Što unosimo manje soli tijekom cijelog mjeseca, a naročito onaj tjedan neposredno prije mjesečnice, bit će nam lakše. To je iz razloga što sol povećava zadržavanje tekućine, što će uzrokovati veću napuhnutost. Znači, izbjegavajte prerađenu hranu, posebno juhu iz vrećice, kupovne umake, grickalice, jer je to sve hrana s većom količinom soli. Čak i kupovni kruh sadrži više soli no što je potrebno, pa je poželjno i kruh peći samostalno ili barem provjeriti koliko soli ima onaj kojega kupujemo.
2. Manje slatkoga
U PMS- u nam se čini da uvijek imamo pojačanu želju za slatkom hranom, naročito čokoladom. Slatka hrana nam instantno povećava razinu šećera u krvi, no kada se kasnije ta razina šećera spusti osjećat ćemo se umorno i razdražljivo. Ograničavanjem unosa šećera i jedenje voća umjesto toga, pomoći će nam i ustaliti raspoloženje.
3. Izbaciti alkohol i kofein
Oni nemaju direktne veze s boli, ali su povezani sa simptomima PMS-a kojega povećavaju.
4. Jesti puno vlakna
Uživanje u što većim količinama integralnih žitarica je poželjno jer hrana bogata vlaknima izvlači suvišni estrogen iz organizma. Integralni kruh, povrće i mahunarke bi nam trebali biti što češći izbor.
5. Piti puno vode!
Najmanje 8 čaša vode svaki dan će pomoći suvišnim solima da izlaze iz tijela putem mokraće. Na taj način smanjujemo oticanje i napuhnutost u trbuhu za vrijeme mjesečnice, što utječe i na osjet boli.
Ovim malim promjenama ćete sigurno znatno umanjiti neugodnu bol za vrijeme mjesečnice, stoga je potrebno pridržavati ih se u što većoj mjeri kako bi i tih par dana u mjesecu mogli nesputano obavljati svakodnevne poslove bez pomoći tableta za bolove.

0 komentari:

Objavi komentar