utorak, 23. lipnja 2015.

NUGAT TORTA



POTREBNO JE
ZA KORU: 4 jaja, 3 kašike vruće vode, 130 g šećera, 1 vanilin šećer, 75 g gustina, 75 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 50 g otopljenog maslaca.
ZA FIL:150 g čokolade za kuvanje n 100 g čvrstog nugata n 500 ml slatke pavlake n 50 g maslaca n malo arome ruma.
ZA GLAZURU: 150 g mlečne čokolade, 3 kašike slatke pavlake, 2 kašike meda, oko 50 ml ulja, mleko po potrebi i 50 g čvrstog nugata i malo lešnika za dekoraciju.

PRIPREMA
Za fil pomešajte slatku pavlaku sa maslacem, čokoladom i nugatom. Sve lagano zagrevajte dok se ne rastopi. Masu dobro ohladite. Penasto umutite jaja sa vodom. Zatim dodajte i šećer i vanilin šećer i sve umutite. Dodajte prosejanu mešavinu brašna, gustina i praška za pecivo, a zatim i maslac. Sve pažljivo sjedinite. Masu staviti u pleh obima 28 cm i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 20 minuta. Pečenu koru presecite na tri dela, prve dve kore namažite filom, a treću prelijte glazurom. Za glazuru otopite čokoladu, pa umešajte pavlaku. Masa će postati tvrda i zgrudvaće se zato mešajte snažno i brzo, onda dodajte med i ulje i mešajte dok se masa ne sastavi. Na kraju po potrebi dolijte mešajući i mleko, dok masa ne postane pogodna za prelivanje. Gornju koru prelijte glazurom i ostavite da se malo stegne. Nugat stavite u kesicu i istiskivati štapiće. Kad se stegnu poređajte ih po torti i ukrasite seckanim lešnicima. 

0 komentari:

Objavi komentar