četvrtak, 25. lipnja 2015.

Koje su boje ove pilule?

 
 
 Nova optička varka je podigla veliku prašinu u javnosti, nalik onoj sa haljinom koja je već nestala sa scene i ustupila mesto novoj iluziji sa pilulama. Pogledajte i probajte pogoditi koje su boje ove dvije pilule!
Kada pogledate ove slike, učiniće vam se da vidite crvene i plave pilule, iako se radi o predmetima iste boje. Eksperiment je otkrio Majkl Abraš, glavni među naučnicima i stručnjacima koji se bave virtualnom realnošću u Okulusu, koji je u vlasništvu Fejsbuka.
On je održao govor na temu percepcije i zaključivanja na godišnjoj Fejsbuk konferenciji u San Francisku. Tom prilikom je otkrio da je počeo da veruje u virtuelnu stvarnost otkad se “Matriks” pojavio 1999. godine.
Araš je objasnio da ljudi imaju samo tri senzora boja, tako da ne možemo da vidimo infracrvene ili ultraviolet verzije, a mrtav ugao u svakom oku čini naše vizuelne podatke vrlo oskudnim
Pilule koje na dlanovima vidimo kao plave i crvene, zapravo su iste nijanse sive, kako objašnjava ovaj naučnik. On dokazuje da ljudski mozak zapravo doživljava pojave i predmete na osnovu informacija koje su oko njih.
Izvor: Lifestyledom.com/Telegraf

0 komentari:

Objavi komentar