četvrtak, 25. lipnja 2015.

Zadržavanje vode u tijelu

 
 
 Vjerojatno ste ponekad osjetili nadutost trbuha, ruku i nogu koja vas je mučila i niste znali kako bi si pomogli. Možda niste znali, ali je moguće da vaše tijelo zadržava previše vode u tijelu. To vas ne treba pretjerano brinuti jer vam donosimo nekoliko načina na koje možete smanjiti zadržavanje vode u tijelu.
Ponekad liječnici prepisuju dijuretike, ali oni u nekim slučajevima nisu dobro rješenje jer može doći do pretjeranog gubitka minerala u tijelu koji su odgovorni za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Dobra vijest je da si možete pomoći sami kod kuće s pripravcima od prirodnih sastojaka.
Voda
Možda vam je čudno zašto piti još vode ako tijelo već zadržava vodu, ali kada se to dogodi to znači da je tijelo zapravo dehidrirano i da mu fali vode. Kada tijelo opskrbimo većima udjelom vode, doći će do češćeg mokrenja kojime izlučujemo višak soli iz organizma. Višak soli je još jedan od razloga zašto bi moglo doći do zadržavanja vode u tijelu.
Razine kalija i soli
Ako vam tijelo zadržava vodu trebate jesti manje soli. Većina soli koju konzumiramo dolazi iz nezdrave brze hrane ili industrijski obrađene. U to možemo ubrojiti različite grickalice, juhe pa čak i kruh. Zato bi trebali jesti više voća, povrća i neobrađene hrane, a kruh peći sami kod kuće. Većina ljudi u organizam unosi više natrija nego kalija koji regulira razinu tekućine u krvi. Jedite više hrane koja sadrži kalij: banane, krumpir, naranče, meso, jogurt, perad i mlijeko.
Čaj od maslačka
List maslačka je prirodni dijuretik i potiče izlučivanje tekućine iz tijela. Na dan popijte 2 do 4 šalice čaja od maslačka. Na litru vode stavite jednu i pol žličicu suhog maslačka kojeg možete kupiti u specijaliziranim trgovinama te pustite da zakuha i ostavite neka kuha 15 minuta. Procijediti i ohladiti. Također kod izlučivanja vode je koristan i čaj od maslačka, a od hrane to su celer, lubenica, šparoge i krastavci.
Vježba
Ako su vam otečene noge, to znači da zadržavate vodu u tijelu, a to možete riješiti redovitim vježbanjem. Svaki dan hodajte barem pola sata ili vozite bicikl. Masaža također može pomoći kod otečenih nogu.
No ako vam otečenost traje više od tjedan dana, bilo bi najbolje da se savjetujete s liječnikom. Podsjećamo redovita lagana vježba je dobar način smanjenja natečenosti i općeg dobra organizma.

0 komentari:

Objavi komentar