Ružu (Rosa centifolia) ne zovu slučajno kraljicom cvijeća. Divili su
joj se još drevni Feničani, Egipćani, Grci i Rimljani. Za njih je
značila ljubav, sreću i zaštitu, a to se gotovo nije promijenilo do
danas.
Zbog izuzetnih svojstava i simbolike, u srednjem vijeku često je bila zaštitni znak na grbovima vlastele.
Napitak od ruže
Počinje cvjetati krajem svibnja, a sjeme sazrijeva od kolovoza.
Vrlo je otporna i uspijeva na gotovo svakoj vrsti zemljišta. Ruža ne samo što plijeni ljepotom već je i ljekovita. Prava je riznica vitamina A, C, B3, D i E, dok su latice bogate eteričnim uljima, taninom, šećerom, limunskom i vinskom kiselinom, ali i brojnim aromatičnim sastojcima.
Njezin miris podiže raspoloženje, a sastojci u laticama jačaju srce i nerve.
Čaj od cvjetova pročišćava krv i smiruje. Ruža pomaže i kod liječenja upale grla, reumatizma, žutice, čišćenja jetre, vrtoglavice, glavobolje, a obnavlja i crijevnu floru nakon antibiotske terapije. Ružin cvijet ublažava i menstrualne tegobe, osobito ukoliko je mjesečnica obilna. Osim čaja djelotvoran je i sirup od latica.
Nakon branja i čišćenja od insekata i drugih dijelova biljke, latice se suše na toplom, suhom i tamnom mjestu. Sušenje traje do tjedan dana, ovisno o vlažnosti okruženja. Da bi održale svježinu, kvalitetu i miris, trebalo bi ih čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži na suhom i tamnom mjestu. Za to su najbolje posude od stakla, porculana ili limene kutije.
Čaj se nikako ne preporuča trudnicama bez konzultacije s liječnikom, kao i osobama koje imaju problema s kamenjem u bubrezima i žučnoj vrećici. Kod posebno osjetljivih osoba također može doći do neželjenih efekata u vidu problema s disanjem, žgaravice i mučnine. Ukoliko se tako nešto dogodi, treba prekinuti s konzumiranjem ovog čaja.
Eterično ulje ruže je izuzetno zastupljeno iu kozmetičkim proizvodima i parfemima.
Izrazito je dobro za njegu lica i tijela, naročito osjetljive i suhe kože. Pokazalo se da sprečava i njeno starenje. Vrlo je skupo i cijenjeno, zbog čega ga zovu kraljicom eteričnih ulja. Za njegovu prozvodnju potrebno je mnogo rada i ogromna količina latica- čak oko 3.000 kg za litru ulja. Ali zato, zbog izuzetne koncentrovanosti dovoljna je mala količina u aromaterapiji ili proizvodnji parfema. Ružino ulje je i dobar antidepresiv i afrodizijak.
Ružina vodica se dobiva parnom destilacijom ruže, izuzetno je djelotvorna protiv akni na licu, a posjeduje i umirujuće i antiseptično svojstvo. Kupka pomaže kod reume, a postiže i izuzetno opuštajući efekt.
Aromatičnim napitci
Sirup se spravlja tako što se dvije pune šake latica preliju s pola litre kipuće vode i ostavi da odstoji 24 sata. Nakon toga se procijedi, a tekućina ukuha sa 250 g šećera. Pred kraj dodati sok od jednog limuna i kuhati još pet minuta. Ovaj sirup se posebno preporučuje kod bolesti dišnih puteva, a da bi učinak bio što bolji, trebalo bi dnevno popiti dvije do četiri jušne žlice.
Čaj se priprema tako što se dvije jušne žlice osušenih i usitnjenih latica preliju sa 3dl vrele vode. Sadržaj se ostavi poklopljen da odstoji pet do deset minuta, zatim procijedi i pije. Radi boljeg okusa treba birati latice s jačim mirisom i ne pretjerano osušene. Čaju može se dodati i med po želji ili drugi zaslađivači. Ukusan je i poslužen s keksom i džemom.
Izvor: zenstvena.com
Zbog izuzetnih svojstava i simbolike, u srednjem vijeku često je bila zaštitni znak na grbovima vlastele.
Napitak od ruže
Počinje cvjetati krajem svibnja, a sjeme sazrijeva od kolovoza.
Vrlo je otporna i uspijeva na gotovo svakoj vrsti zemljišta. Ruža ne samo što plijeni ljepotom već je i ljekovita. Prava je riznica vitamina A, C, B3, D i E, dok su latice bogate eteričnim uljima, taninom, šećerom, limunskom i vinskom kiselinom, ali i brojnim aromatičnim sastojcima.
Njezin miris podiže raspoloženje, a sastojci u laticama jačaju srce i nerve.
Čaj od cvjetova pročišćava krv i smiruje. Ruža pomaže i kod liječenja upale grla, reumatizma, žutice, čišćenja jetre, vrtoglavice, glavobolje, a obnavlja i crijevnu floru nakon antibiotske terapije. Ružin cvijet ublažava i menstrualne tegobe, osobito ukoliko je mjesečnica obilna. Osim čaja djelotvoran je i sirup od latica.
Nakon branja i čišćenja od insekata i drugih dijelova biljke, latice se suše na toplom, suhom i tamnom mjestu. Sušenje traje do tjedan dana, ovisno o vlažnosti okruženja. Da bi održale svježinu, kvalitetu i miris, trebalo bi ih čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži na suhom i tamnom mjestu. Za to su najbolje posude od stakla, porculana ili limene kutije.
Čaj se nikako ne preporuča trudnicama bez konzultacije s liječnikom, kao i osobama koje imaju problema s kamenjem u bubrezima i žučnoj vrećici. Kod posebno osjetljivih osoba također može doći do neželjenih efekata u vidu problema s disanjem, žgaravice i mučnine. Ukoliko se tako nešto dogodi, treba prekinuti s konzumiranjem ovog čaja.
Izrazito je dobro za njegu lica i tijela, naročito osjetljive i suhe kože. Pokazalo se da sprečava i njeno starenje. Vrlo je skupo i cijenjeno, zbog čega ga zovu kraljicom eteričnih ulja. Za njegovu prozvodnju potrebno je mnogo rada i ogromna količina latica- čak oko 3.000 kg za litru ulja. Ali zato, zbog izuzetne koncentrovanosti dovoljna je mala količina u aromaterapiji ili proizvodnji parfema. Ružino ulje je i dobar antidepresiv i afrodizijak.
Ružina vodica se dobiva parnom destilacijom ruže, izuzetno je djelotvorna protiv akni na licu, a posjeduje i umirujuće i antiseptično svojstvo. Kupka pomaže kod reume, a postiže i izuzetno opuštajući efekt.
Aromatičnim napitci
Sirup se spravlja tako što se dvije pune šake latica preliju s pola litre kipuće vode i ostavi da odstoji 24 sata. Nakon toga se procijedi, a tekućina ukuha sa 250 g šećera. Pred kraj dodati sok od jednog limuna i kuhati još pet minuta. Ovaj sirup se posebno preporučuje kod bolesti dišnih puteva, a da bi učinak bio što bolji, trebalo bi dnevno popiti dvije do četiri jušne žlice.
Čaj se priprema tako što se dvije jušne žlice osušenih i usitnjenih latica preliju sa 3dl vrele vode. Sadržaj se ostavi poklopljen da odstoji pet do deset minuta, zatim procijedi i pije. Radi boljeg okusa treba birati latice s jačim mirisom i ne pretjerano osušene. Čaju može se dodati i med po želji ili drugi zaslađivači. Ukusan je i poslužen s keksom i džemom.
Izvor: zenstvena.com
0 komentari:
Objavi komentar