utorak, 23. lipnja 2015.

Napravite hrskavi krompir za nedjeljni ručak

 
 
 Čak i ako niste ljubitelj krompira, ovaj švedski specijalitet je toliko dobar da ćete ga zavoljeti na prvi zalogaj.
„Haselbak” krompir nastao je u istoimenom gradu u Švedskoj, a njegov fantastični ukus ubrzo je osvojio cijeli svijet.
Reckav, spolja hrskav poput najboljeg pomfrita, ali se u ustima kao maslac.
Za ovaj gurmanluk biće vam potrebni sljedeći sastojci:
– 5 krompira
– 3 kašike putera
– 200 g fine slanine
– Krupna morska so
– Biber
– Bosiljak
Priprema:
Krompire najprije dobro operite, ogulite i isjecite do 2/3, odnosno da donji deo ostane cijeli. Za detaljna uputstva bilo bi dobro do pogledate video tutorijal OVDJE
Maslac i slaninu isjecite na sitne komade. Između svake kriške stavite po malo mesa i putera. Na kraju preko krompira sipajte ostatak otopljenog putera i pospite morskom solju i ostalim začinima.
Stavite krompite u pleh i pecite u dobro zagrijanoj rerni na 220 stepeni oko 45 minuta.

0 komentari:

Objavi komentar