Sastojci
- ZA 6 OSOBA: 1,5 kg lignji
- veza lista peršuna
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 2 kašike prezle
- 30 g sira (bri, beli sir ili kačkavalj)
- 80 g šunke
- soli i mlevenog bibera po ukusu
Priprema
Lignje očistiti (izvući plastičnu kost, oljuštiti kožicu i odvojiti telo od krakova) i ocediti od vode. Krakove iseći na sitne delove, po želji ostaviti središte krakova (zvezdu) za ukrašavanje.Punjenje: listove peršuna iseckati na sitno, a šunku i sir na kockice. Sve sastojke staviti u činiju, izmešati i dodati pola dl maslinovog ulja i 2 kašike prezli, pa još malo promešati. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Ostaviti da stoji 45 minuta u frižideru.
Oceđenje lignje puniti spremljenim filom, tako da u u svakoj lignji bude tanak sloj fila, 1 do 2 kafene kašičice (lignje ne treba prepuniti jer će u tom slučaju pucati na roštilju tokom pečenja). Zatvoriti čačkalicom i peći na roštilju sa svih strana. Lignje peći od 5 do 10 minuta, u zavisnosti da li se peku na roštilju na ćumur ili na elektronskom roštilju.
Složiti na činiju. Po želji napraviti preliv od belog luka, maslinovog ulja i peršuna. Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar