srijeda, 24. lipnja 2015.

Turska pica

 

Tijesto
1kg
brašna
jedna
friška germa
cca.500ml
mlake vode
50ml
ulja
-
so
Fil
250g
goveđeg faširanog mesa
250g
ovčijeg faširanog mesa
dvije
glavice luka
četiri
čehna bijelog luka
4 do 5
kuhanih krompira
dvije
zelene špic paprike
dvije
crvene špic paprike (chili)
jednan
buntić friškog peršuna
dva
paradajza
dvije
kašike paradajz pirea
dvije
kašike paprika pirea
100ml
vode
-
biber
-
so

Način pripreme

Zamijesiti tijesto od svih gore navedenih sastojaka. Ostavit tijesto na toplo mjesto da nadođe.

Dok tijeso nadolazi pripremat fil.

Krompire skuhati (ne prekuhati), ohladiti i izerendati.

Oba luka prečistiti oprati, posušiti i izerendati.

Paprike oprati, posušiti, prečistiti od sjemenki i izrezati na sitno, odraditi isto sa peršunom i paradajzom.

U meso dodati sve gore navedene sastojke sem peršuna i paradajza. Rukama masu dobro ujediniiti i na kraju dodati peršun i paradajz. Masu lagano izmijesiti.



Od nadošlog tijesta praviti male loptice (veličine po želji). Sa valjkom za tjesteninu praviti male tanke (ne pretanke) jufkice. Na svaku jufkicu nanijeti po cca. dvije kašike fila. Kašikom ili prstima rasporediti po jufkici kao što je na slici.

Pizzapfanne (pizza tavu) zagrijati i stavljati pripremljene jufkice da se peku.

(Ko nema pizzapfanne (pizza tavu), može i u rerni da peče na 250°C. prvo tepsiju dobro zagrijati (ne podmazivati uljem).  Pečene vaditi iz tepsije, pa odmah druge stavljati na pečenje.

Lahmacun servirati uz frišku zelenu salatu, paradajz, krastavac, peršun, limun i jogurt za salate.

0 komentari:

Objavi komentar