četvrtak, 25. lipnja 2015.

Sos od šampinjona




Sastojci za 4 osobe

malosoli
2 kašikeskrobnog brašna od kukuruza
200 mlslatke pavlake
425 mltegla iseckanih šampinjona
1 kašikešarenog bibera
2 kašikesuncokretovog ulja
2 kom karanfilića
1 glavicecrnog luka

Priprema



Oljuštite i iseckajte crni luk.



Isecite šampinjone na listiće.



Za pripremu sosa možete koristiti kako sveže tako i šampinjone iz tegle. Razlika u ceni je zanemarljiva, a priprema je olakšana ako koristite one iz tegle. Uglavnom su šampinjoni iz tegle pomalo kiseli, pa i to treba uzeti u obzir.

Sipajte ulje tako da pokrije dno šerpe.



Pržite luk dok ne porumeni.



Dodajte šampinjone.



Sipajte slatku pavlaku.



Dodajte biber i nekoliko karanfilića.



Po želji posolite. Kuvajte sos 15-ak minuta, povremeno mešajući.

[tip=1]Šampinjoni će vrlo brzo "pustiti" vodu (tu je još i slatka pavlaka koja je tečna), ali treba biti oprezan dok se to ne desi. Da luk ne bi zagoreo možda ćete morati da dodate malo vode i naravno da promešate sos.[/tip]



Ukoliko sos nije dovoljno gust, dodajte skrobno brašno. Skrobno brašno može prouzrokovati grudvice u sosu, ali se one mogu "razbiti" energičnijim mešanjem.





Posluženje



Sos poslužite sa prženom piletinom.


Prijatno!

0 komentari:

Objavi komentar