utorak, 23. lipnja 2015.

Torta od pomorandze i badema



POTREBNO:
Za koru: 6 jaja, 200 g šećera, 200 g prženih mlevenih badema, 1 kašičica brašna, 1 kašičica mlevenog keksa, 1 1/2 pomorandža (sok i korica).
ZA FIL:
3 jajeta, 200 g šećera, 1 kašičica brašna, 1 1/2 pomorandža (sok i korica), 1/2 kašika mleka, 200 g margarina

PRIPREMA:
200 g badema preliti vrelom vodom i oguliti im kožu. Osušiti ih i staviti u veliki lim na 200 stepeni u rernu. Peći ih kratko dok ne dobiju zlatnu boju. Zatim ih samleti. Razdvojiti belanca i žumanca. Belanca umutiti u čvrsti sneg. Žumanca i šećer mutiti dok ne postanu penasti. Dodati bademe i opet mutiti. Dodati brašno i mleveni keks, zatim sok i koru pomorandže. Na kraju kašikom dodavati sneg od belanaca. Sipati smesu u namazan kalup i peći oko 25-30 minuta. Koru ohladiti i prerezati na dve kore. Za fil u posudu umutiti jaja i šećer, dodati brašno, sok i koru pomorandže i na kraju mleko. Staviti da se kuva na pari, mešati dok se ne zgusne. Fil ohladiti i umešati omekšali margarin. Na poslužavnik staviti jednu koru, namazati fil, poklopiti drugom korom i premazati celu tortu filom. Po vrhu ukrasiti listićima badema. 

0 komentari:

Objavi komentar