
Lečenje biljem – sremuš je odličan lijek protiv povišenog krvnog pritiska i holesterola. Smiruje i liječi kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti od infarkta
Sremuš štiti srce od infarkta, usporava i liječi aterosklerozu krvnih sudova, širi ih i smanjuje visok krvni pritisak
SREMUŠ (Allium ursinum) ili medveđi luk, jedna je od prvih proljećnih, vitaminskih salata.
Ipak, ova biljka je neopravdano zapostavljena, iako nutricionisti poručuju da je odličan u borbi protiv povišenog krvnog pritiska i holesterola. Štaviše, oboljeli bi uzimanjem prolećnog sremuša mogli da stabilizuju pritisak bar dva-tri meseca, da odmore jetru od lijekova i istovremeno smanjuju vrijednost holesterola.
S proljeća, medveđi luk najbolje čisti krv, žuč i jetru od štetnih zimskih produkata metabolizma.
Osim alicilina koji djeluje kao antibiotik, sremuš sadrži etarsko ulje s alisulfidima (slično onom u bijelom luku), biološke katalizatore i polisaharide. Mladi listovi imaju i vitamina C i karotina, dok lukovice sadrže manje ljekovitih sastojaka.
Travari kažu da sremuš smiruje i liječi kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti srce od infarkta, usporava i liječi aterosklerozu krvnih sudova, širi ih i smanjuje visok krvni pritisak.
Ova biljka, takođe, poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje, smiruje upalu sluzokože želuca, otklanja nadutost i gasove, omogućava bolje izlučivanje žuči, podstiče rad bubrega i smiruje upale mokraćnog mehura, sprečava osteoporozu i smanjuje bolove od artritisa i reume, a u kupkama smiruje nadraženu kožu, ekceme i dermatitise.
Listovi i lukovice sremuša koriste se kao dodatak salatama ili varivima, a kao pikantan začin mogu da posluže i nezreli plodovi, koji se na biljci javljaju ljeti.
Sremuš, nažalost, nije dostupan cijele godine, ali ubran, u frižideru može da se čuva desetak dana. Sušenjem i kuhanjem gubi ljekovite osobine, pa se preporučuje da se u proleće pripreme tinkture koje mogu da se koriste kad zatreba. Možete da pripremite i ljekovito vino ili druge specijalitete koji se piju ili jedu odmah po pripremanju.
TINKTURA OD LUKOVICA
– 300 g lukovica sremuša
– litar lozovače
Oprane i očišćene lukovice, jednu po jednu dodajte u decilitar lozovače i odmah izgnječite da ne oksidiraju i potamne u “dodiru” s vazduhom. Dobijenu kašu prelijte u tamnu teglu i dodajte još 9 dl rakije, promješajte i dobro zatvorite i povremeno promućkajte. Poslije 15-20 dana, lukovice protisnite kroz gazu i iscjedite svu tečnost u rakiju. Potom sve ponovo procjedite u tamnu teglu, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom mestu. Uzimajte dva-tri puta dnevno po kašičicu tinkture umješane u malo hladne vode.
TINKTURA OD LISTOVA
– 200 g listova sremuša
– litar lozovače
Usitnjene listove prelijte rakijom, odmah zatvorite i ostavite da odstoji 20 dana ali povremeno promućkajte. Tečnost potom procijedite, prelijte u tamnu teglu, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom mjestu. Uzima se isto kao tinktura od lukovica.
VINO
– 2,5 dl bijelog vina
– 50 g listova sremuša
Vinom prelijte usitnjene sveže listove i poklopite. Poslije 15-20 minuta procjedite, zasladite medom i pijte gutljaj po gutljaj tokom dana.
0 komentari:
Objavi komentar