
Paprati su jedna od najstarijih biljnih vrsta na Zemlji i prve biljke
koje su se iz mora trajno preselile na kopno. Od mnogobrojnih vrsta
paprati koje rastu u našim krajevima najpoznatija je obična, šumska ili
muška paprat, poznata kao navala. Zbog ljekovitih svojstava oduvijek se
koristi u narodnoj medicini, ali danas ima samo vanjsku primjenu.
Sredinom proljeća počinje sezona paprati. Navala raste pojedinačno, rjeđe u skupinama, na vlažnim i sjenovitim mjestima, a u planinama se penje i preko 1500 m nadmorske visine. Ako ste ujesen zapamtili gdje je uvenula, ili, ako još ima osušenih listova od prošle godine, priđite bliže i pogledajte: nisko pri zemlji izbili su mladi izdanci, savijeni u spirale, poput puževa. Upravo sada paprat je jestiva. Kada se izdanci isprave i odmotaju ne smiju se više jesti jer postaju tvrdi, neukusni i otrovni.
Izdanci se mogu jesti i svježi, a najbolji su kratko prokuhani (10-15 minuta) u blago osoljenoj vodi. Ocijeđeni i preliveni maslacem imaju ukus poput šparogi. Voda od kuhanja je također veoma ukusna i može se iskoristiti za pripremu juhe ili variva od graška, na primer.
Napomena: na svakom podanku ima mnogo izdanaka, ali se pri berbi uzima samo manje od polovine.
Ako se pri branju paprati mladi izdanci zamijene s izdancima neke druge vrste paprati, takva zamjena je bezopasna, jer se i druge vrste mogu koristiti za jelo.
Jedu ih dosta u Engleskoj, Novom Zelandu i Australiji, a u Japanu mnogo. Odande na zapadna tržišta dolaze skupe teglice sa izdancima bujadi u octu ili sosu od soje. Prije kuhanja, Japanci ih ostavljaju preko noći u vrućoj otopini od drvenog pepela (može soda bikarbona), ujutro ih dobro operu i kuhaju.
Veoma dugo, drvenasto i razgranato podzemno stablo bujadi sadrži mnogo škroba, te se nekada vadilo, sušilo i mljelo radi dobijanja brašna.
Napomena: I kad je bujad u pitanju, na svakom mjestu uzmite samo manju količinu izdanaka.
PAPRAT KAO LIJEK-LJEKOVITO DJELOVANJE:
Deluju na kočenje muskulature crevnih parazita, posebno pantljičare, i na opasnu rudarsku glistu (Ankylostoma duodenale).
Vrlo dobri su u lečenju početne tuberkuloze kod mladih osoba, kod skrofuloznih oboljenja, kao otečenih žlijezda i dr. To liječenje mora da propiše i kontroliše ljekar. U narodnoj medicini obična paprat važi za dobar lek protiv reume.
JESTE LI ZNALI: Iz jedne knjige iz 18. veka: “Ljeti se naberu listovi paprati, povezu u svežanj i obese na tavan da se dobro osuše. U vrijeme berbe voća stave se tako osušeni listovi na police s voćem u provetrenom i suvom podrumu. Na te listove stavlja se samo jedan red voća, pa se tako spremljeno voće dugo drži sveže i zdravo i nije tako brzo podložno kvarenju koje nastaje kao posljedica uskladištenja. Listovi se sljedeće godine moraju obnoviti”.
KUPKA OD PAPRATI: Kupka iz uvarka svežih listova paprati odlično pomaže kod reume. Poslije kupke se i bolna mjesta trljaju ekstraktom od korijena paprati. Nakon kupke potrebno je mirovanje u krevetu. Neposredno ispod čaršava stavljaju se suhi listovi paprati kao lek protiv reume i bolova kičme. Ta podloga od listova mora se češće obnavljati.
Sredinom proljeća počinje sezona paprati. Navala raste pojedinačno, rjeđe u skupinama, na vlažnim i sjenovitim mjestima, a u planinama se penje i preko 1500 m nadmorske visine. Ako ste ujesen zapamtili gdje je uvenula, ili, ako još ima osušenih listova od prošle godine, priđite bliže i pogledajte: nisko pri zemlji izbili su mladi izdanci, savijeni u spirale, poput puževa. Upravo sada paprat je jestiva. Kada se izdanci isprave i odmotaju ne smiju se više jesti jer postaju tvrdi, neukusni i otrovni.
Izdanci se mogu jesti i svježi, a najbolji su kratko prokuhani (10-15 minuta) u blago osoljenoj vodi. Ocijeđeni i preliveni maslacem imaju ukus poput šparogi. Voda od kuhanja je također veoma ukusna i može se iskoristiti za pripremu juhe ili variva od graška, na primer.
Napomena: na svakom podanku ima mnogo izdanaka, ali se pri berbi uzima samo manje od polovine.
Ako se pri branju paprati mladi izdanci zamijene s izdancima neke druge vrste paprati, takva zamjena je bezopasna, jer se i druge vrste mogu koristiti za jelo.
Jedu ih dosta u Engleskoj, Novom Zelandu i Australiji, a u Japanu mnogo. Odande na zapadna tržišta dolaze skupe teglice sa izdancima bujadi u octu ili sosu od soje. Prije kuhanja, Japanci ih ostavljaju preko noći u vrućoj otopini od drvenog pepela (može soda bikarbona), ujutro ih dobro operu i kuhaju.
Veoma dugo, drvenasto i razgranato podzemno stablo bujadi sadrži mnogo škroba, te se nekada vadilo, sušilo i mljelo radi dobijanja brašna.
PAPRAT KAO LIJEK-LJEKOVITO DJELOVANJE:
Deluju na kočenje muskulature crevnih parazita, posebno pantljičare, i na opasnu rudarsku glistu (Ankylostoma duodenale).
Vrlo dobri su u lečenju početne tuberkuloze kod mladih osoba, kod skrofuloznih oboljenja, kao otečenih žlijezda i dr. To liječenje mora da propiše i kontroliše ljekar. U narodnoj medicini obična paprat važi za dobar lek protiv reume.
JESTE LI ZNALI: Iz jedne knjige iz 18. veka: “Ljeti se naberu listovi paprati, povezu u svežanj i obese na tavan da se dobro osuše. U vrijeme berbe voća stave se tako osušeni listovi na police s voćem u provetrenom i suvom podrumu. Na te listove stavlja se samo jedan red voća, pa se tako spremljeno voće dugo drži sveže i zdravo i nije tako brzo podložno kvarenju koje nastaje kao posljedica uskladištenja. Listovi se sljedeće godine moraju obnoviti”.
KUPKA OD PAPRATI: Kupka iz uvarka svežih listova paprati odlično pomaže kod reume. Poslije kupke se i bolna mjesta trljaju ekstraktom od korijena paprati. Nakon kupke potrebno je mirovanje u krevetu. Neposredno ispod čaršava stavljaju se suhi listovi paprati kao lek protiv reume i bolova kičme. Ta podloga od listova mora se češće obnavljati.
0 komentari:
Objavi komentar