četvrtak, 18. lipnja 2015.

Ovu biljku MORATE imati u svom domu…Evo zašto!

Ovu biljku MORATE imati u svom domu…Evo zašto!a 


Ako nemate ideju koji začin da upotrebite kad spremate razne specijalitete u kuhinji, predstavljamo vam jednu sjajnu biljku koja, ne samo da divno miriše, već je super i za naše zdravlje.
Miris ruzmarina odmah će vas podsjetiti na more, odmor i ukusnu hranu jer gotovo svaki mediteranski recept sadrži barem jednu njegovu grančicu, ako ništa drugo, za dekoraciju, piše Portaloko.
Ljekovitost ruzmarina
Kad god možete, u kuhanju koristite svjež ruzmarin. Nije ga teško uzgajati pa ga uvek možete imati pri ruci. Više je studija pokazalo da je važan u prevenciji karcinoma, a njegovo ulje štiti kožu od melanoma (najopasnijeg raka kože). Ruzmarin zovu i prirodnom zamenom za aspirin jer smiruje nervni sistem i pospešuje varenje.
Ne morate da brinete o kalorijama, a bogat je vitaminima i mineralima. U 100 grama ruzmarina nalazi se 14,4 g dijetalnih vlakana. Obiluje manganom, kalcijumom, gvožđem, bakrom i magnezijumom, vitaminom C, A i folnom i pantenonskom kiselinom.
Listići ruzmarina i eterična ulja mogu se koristiti kod disajnih tegoba, odnosno kapi ulja s vodom za inhalaciju. Koristi se i kod lakših jetrenih dijagnoza i problema u lučenju žuči. Naučnici su takođe otkrili da inhalacija ulja iz biljaka i trava može da pomogne da poboljšamo pamćenje.
Ruzmarin u kuhinji
Osim što ga možete koristiti u raznim marinadama, posebno u periodima roštiljanja, ruzmarin svojim pikantnim i oporim ukusom odlično ide i uz variva, ali i uz najobičnija jela poput pečenog krompira. Ako ne roštiljate, ne znači da ruzmarin ne možete koristiti za pečeno meso ili ribu, a naročito jagnjetinu. Osim toga ruzmarin će ukusom oplemeniti i razne domaće namaze. Tako ćete dobiti zdrav obrok za doručak i večeru, poput namaza od pasulja.

Comments

Leave a Reply

Logged in as Nera. Log out?
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

0 komentari:

Objavi komentar