
Ukoliko želite da započnete dan na zdrav način, pridržavajte se
nekoliko jednostavnih smernica koje će pomoći vašem celokupnom
zdravstvenom stanju, očuvanju vitke linije i pružiti vam dovoljno
energije da se izobrite sa izazovima novog radnog dana.
Pokušajte da smanjite greške uz pomoć ovih saveta i zapamtite: bilo kakav doručak je uvek bolji od preskakanja ovog, najvažnijeg obroka u toku dana!
1. Izbegavajte ujutru da jedete voće i žitarice – ne treba vam sav taj šećer i gluten. Umesto toga unesite zdrave masti, to će vam dati dovoljno energije za pravilan početak dana. Pojedite kuvana ili poširana jaja sa zelenišem, sardinama ili avokadom.
2. Jedite proteine za doručak. Veliki broj ljudi za doručak jede kupovne žitarice sa mlekom, gde proteini dolaze od mleka koga verovatno i nema mnogo. Proteini se sporije razgrađuju od ugljenih hidrata i duže vam pružaju osećaj sitosti.
3. Umesto da vodite računa o broju kalorija koje unosite, vodite računa o njihovom kvalitetu. Nisu sve kalorije iste i kada vodite računa samo o njihovom broju, najčešće krenete da unosite u organizam više veštačkih zaslađivača i konzervanasa koji su izuzetno nezdravi. Zbog toga je najbolje da vodite računa o izvoru kalorija, trudite se da jedete sveže namirnice organskog porekla, koje nisu prošle industrijsku obradu.
4. Nedovoljno vlakana za doručak je takođe česta greška zbog koje ćete brzo ostati gladni. U većini kupovnih žitarica ima više šećera nego vlakana, zato pokušajte da kupujete vrste koje sadrže više vlakana ili dodajte čia semenke ili semenke lana u svoj doručak.
5. Pojedite dovoljno hrane da bi bili siti. Dok je voćka bogata vlaknima, mineralima i vitaminima, ona nije dovoljna da biste biti siti do sledećeg obroka u toku dana. Ukoliko unesete više kalorija za doručak sagorećete ih u toku dana, a velika je verovatnoća da ćete uneti manje kalorija kasnije u toku dana.
6. Jedite u roku od sat vremena od buđenja, preporučuju nutricionisti. Ukoliko odlažete doručak, više ćete ogladneti, zbog čega će vam biti teže da se najedete. Osnovna svrha doručka je da pruži organizmu energiju posle duže pauze bez hrane. Međutim, ukoliko odlažete doručak i on se više približi ručku, njegova uloga gubi na vrednosti.
dnevno.rs
Pokušajte da smanjite greške uz pomoć ovih saveta i zapamtite: bilo kakav doručak je uvek bolji od preskakanja ovog, najvažnijeg obroka u toku dana!
1. Izbegavajte ujutru da jedete voće i žitarice – ne treba vam sav taj šećer i gluten. Umesto toga unesite zdrave masti, to će vam dati dovoljno energije za pravilan početak dana. Pojedite kuvana ili poširana jaja sa zelenišem, sardinama ili avokadom.
2. Jedite proteine za doručak. Veliki broj ljudi za doručak jede kupovne žitarice sa mlekom, gde proteini dolaze od mleka koga verovatno i nema mnogo. Proteini se sporije razgrađuju od ugljenih hidrata i duže vam pružaju osećaj sitosti.
3. Umesto da vodite računa o broju kalorija koje unosite, vodite računa o njihovom kvalitetu. Nisu sve kalorije iste i kada vodite računa samo o njihovom broju, najčešće krenete da unosite u organizam više veštačkih zaslađivača i konzervanasa koji su izuzetno nezdravi. Zbog toga je najbolje da vodite računa o izvoru kalorija, trudite se da jedete sveže namirnice organskog porekla, koje nisu prošle industrijsku obradu.
4. Nedovoljno vlakana za doručak je takođe česta greška zbog koje ćete brzo ostati gladni. U većini kupovnih žitarica ima više šećera nego vlakana, zato pokušajte da kupujete vrste koje sadrže više vlakana ili dodajte čia semenke ili semenke lana u svoj doručak.
5. Pojedite dovoljno hrane da bi bili siti. Dok je voćka bogata vlaknima, mineralima i vitaminima, ona nije dovoljna da biste biti siti do sledećeg obroka u toku dana. Ukoliko unesete više kalorija za doručak sagorećete ih u toku dana, a velika je verovatnoća da ćete uneti manje kalorija kasnije u toku dana.
6. Jedite u roku od sat vremena od buđenja, preporučuju nutricionisti. Ukoliko odlažete doručak, više ćete ogladneti, zbog čega će vam biti teže da se najedete. Osnovna svrha doručka je da pruži organizmu energiju posle duže pauze bez hrane. Međutim, ukoliko odlažete doručak i on se više približi ručku, njegova uloga gubi na vrednosti.
dnevno.rs
0 komentari:
Objavi komentar