utorak, 24. lipnja 2014.

Čokoladna zavodnica torta


Čokolada, čokolada i samo čokolada, starinska torta, puna čokolade, maslaca i malo slatke pavlake da to sve malo razbije. Kremasta, kore jednake, sva pod konac.

Sastojci

    Kore:
     10 xxl jaja
     12 kašika prah šećera
     250g maslaca
     200 g istopljene čokolade
     150g plazma mlevenog keksa
     2 kašike prezli (mrvice)
     20g mlevenih pečenih oguljenih lešnika
    Čokoladni fil:
     8 xxl jaja
     250 g šećera
     250g maslaca
     260g čokolade istopljene
     100 g plazma keksa
      i još :
      500 ml slatke mlečne pavlake 36 %m.m.
      150g šlaga + 2dl kisele vode
      čokolada za ukrašavanje


Priprema

    Kore:

    Mikserom umutiti 10 zumanaca sa 4 kašike prah sećera dok ne pobele u gustu penu, dodati kašiku po kašiku umućenog  maslaca, otopljenu i mlaku čokoladu,  dalje ručno umešati mleveni plazma keks, prezle i lešnike i na kraju lagano umešati špatulom sneg od 10 belanaca iz 3 puta koji je umućen u čvrst šne sa ostatkom šećera.
    Podeliti na 4 dela i peći 4 kore u plehu prečnika 28 cm obložen pek papirom na temperaturi od 165 C ventilatorska pećnica ili 180 C klasična oko 20 min, dok se pritisakom prsta u centar vrati u prethodni položaj.

    Fil:

    Žicom umutiti 8 jaja sa 200g prah sećera, mešati na pari dok se ne zgusne do 71 C.

    Umutiti puter penasto pa dodati ohladjenom kremu od jaja kašiku po kašiku, dodati otopljenu čokoladu i mleveni plazma keks. Ostaviti fil da odstoji da upije keks, ako vam se ucini da je fil redak slobodno dodati jos keksa.
    Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, ako mislite da treba dodajte 2 kremfixa.

    Sastavljanje torte:

    Na tanjir za posluženje stavite koru, 1/4 fila od čokolade,  1/3 šlaga od slatke pavlake;I tako sve do poslednje 4 kore. Stavite obruč oko torte i ohladite preko noći u frižideru. Ukrasite šlagom ili ganacheom od čokolade.  Ukrašena je ružama od šlaga I čokoladnim pločicama. (coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar