utorak, 24. lipnja 2014.

Doboš torta



Sastojci

      Kore
     10 komada jaja
     250 gr secera
     250 gr brasna
     2 vrecice vanil secera
      Fil
     6 komada jaja
     200 gr secera
     200 gr cokolade za kuhanje
     200 gr putera
      Karamel
     13 zlica secera
      Dekoracija
     250 ml slatkog vrhnja
     1 zlica cokolade u prahu
     2 zlice secera


Priprema

    Kore
  
    Umutiti 5 bjelanjaka pa dodati 125 gr secera, jedan vanil secer, zumanjca i kada je utuceno 125 gr brasna. Lagano zlicom izmjesati i peci u vecoj podmazanoj tepsiji (ja sam pekla u tepsiji 50X35 cm). Peci oko 15 minuta na 200ºC ili zavisno od pecnice, dok se tijesto ne pocne odvajati od ruba. Kada se kora ohladi presjecete na tri dijela i dobijete 3 kore.
    Jos jednom ponovite postupak i dobijete sest kora.

    Fil

    Sest cijelih jaja umutiti kuhacom sa 200 grama secera, staviti na paru i mutiti dok se ne pocne zgusnjavati. Dodati cokoladu, mjesati dok se ne otopi i ostaviti da se ohladi.
    U hladan fil dodati 200 grama umucenog putera i sve zajedno dobro umijesati.

    Slaganje torte

    Fil podijelite u pet jednakih dijelova i mazete kore u tacni u kojoj cete servirati tortu.Zadnju koru ne mazete. Na zadnju koru se stavlja karamel.

    Karamel

    Otopiti secer u loncicu, dok ne postane tecni karamel, uz stalno mijesanje. Kada se pocne topiti smanjiti vatru, da karamel ne izgori.
    Staviti zadnju koru na papir za pecenje, brzo preliti karamelom, poravnati nozem i drugim narezanim nozem NAKVASENIM U HLADNOJ VODI -ODMAH oznaciti rezove i zatim odmah rezati sa korom.
    Sloziti na tortu.

    Dekoracija

    Umutiti slatko vrhnje sa 2 zlice secera i zlicom cokolade u prahu (moze i kakao). Ukrasiti tortu sa strane i vilicom napraviti zljebove , a po povrsini ukrasiti spricom po zelji. (coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar