ponedjeljak, 23. lipnja 2014.

Tunel torta



Sastojci

    Za podlogu
     200 g mljevenog keksa
     200 g mljevenih oraha
     100 g čokolade za kuvanje
     100 g šećera u prahu
     125 g margarina
     1 kom narandža kora i sok (50 ml)
    za fil
     750 ml mlijeka
     7 kašika šećera
     6 kašika dobro punih gussnela
     125 g margarina
     200 g čokolade za kuvanje
     100 g bijele čokolade
    i još
     250 g piškota


Priprema

    Izmiješati keks, orahe, šećer i koru narandže. Istopiti margarin, dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se čokolada istopi.Sipati u suve sastojke, dodati sok od narandže i izmiješati. Na odgovarajućoj tacni oblikovati valjak dužine oko 27 cm i ostaviti da se ohladi dok se napravi fil.
    Gustin razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak mlijeka i šećer kuvati pa sipati gustin i brzo miješati dok se ne zgusne. Ostaviti na hladnom i povremeno miješati.
    Margarin sobne temperature umutiti pjenasto, umutiti i gustin pa sjediniti s margarinom.
    Od smjese odvojiti 1/3 pa umiješati 100 g istopljene bijele čokolade.
    U ostatak kreme umiješati 200 g istopljene tamne čokolade.
    Od bijele kreme odvojiti 1/3 i premazati preko podloge. Preko bijele kreme premazati tanak sloj tamne kreme, slagati piškote (malo ih namočiti u mlijeko ili sok od narandže) s malim razmacima (po širini 6 piškota, po dužini 2,5).Prazninu između piškota popuniti tamnom kremom i premazati samo toliko da se prekriju piškote.
    Premazati ostatkom bijele kreme, opet tanak sloj tamne kreme pa piškote (7 piškota po širini) popuniti prazninu između piškota i premazati ostatkom kreme. Ukrasiti po želji. (coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar