utorak, 24. lipnja 2014.

Čokoladne kocke sa rižinim pahuljicama, kikiriki puterom i slaninom


Hrskavo-kremasti, slatko-slani zalogajčići izazivaju zavisnost. Čak i oni koji ne vole kikiriki puter neće ostati ravnodušni.

Sastojci

    *Šolja je od 250 ml
     100 gr slanine
     100 gr kikiriki putera
     200 gr bele čokolade
     200 gr crne čokolade (54% kakao mase)
     1/4 šolje (57 gr) putera
     250 gr mini marshmallows
     1 kašičica ekstrakta vanile
     1/4 šolje kakao praha
     5 šolja rižinih pahuljica


Priprema

    Tanko sečene listove slanine staviti u hladan tiganj. Uključiti šporet na srednju vatru i ostaviti da se slaninica polako greje i počne da se prži. Kad se slaninica skupi i postane hrskava, okrenuti je i nastaviti sa  prženjem u sopstvenoj masnoći dok i druga strana ne bude hrskava i dobije tamno zlatnu boju.
    Slaninu odložiti na papirni ubrus da upije višak masnoće, pa kad se ohladi iseći na tračice 5-7mm.
    Belu čokoladu iseći na sitne kockice, dodati kikiriki puter i otopiti na slaboj vatri (ili u mikrotalasnoj) uz stalno mešanje dok smesa ne postane glatka, bez grudvica bele čokolade.
    U posebnoj posudi, iseckati crnu čokoladu i otopiti.
    U velikoj (ali baš velikoj!) šerpi zagrevati puter i marshmallows-e uz stalno mešanje (koristiti drvenu varjaču). Kad se potpuno otopi umešati vanilu. Skloniti sa vatre i umešati prosejani kakao, otopljenu crnu čokoladu i komadiće pržene slanine.
    Ukoliko ne možete sve lepo da sjedinite, vratite šerpu na vatru i mešajte dok se sve ne poveže u smesu bez grudvica.
    Zatim dodati rižine pahuljice (ja sam koristila OVE) i mešati dok vam ruka ne otpadne, al' bukvalno :)
    Svaka rižina pahuljica treba da bude prekrivena čokoladom. Smesa će biti pomalo lepljiva i teška za mešanje, ali tako treba.
    Pola smese sipati u tepsiju veličine 20x30 cm (ja sam dno tepsije premazala puterom i zalepila pek papir, pa sam preko papira mazala smesu).
    Preko prve smese, premažite krem od bele čokolade i kikiriki putera, pa preko toga "pobacajte" ostatak smese od rižinih pahuljica. Lagano i pažljivo ih pritiskajte kašikom/ špatulom, kako bi površinu lepo izravnali.
    Na ovaj način, deo kikiriki krema će izači na površinu i kocke će dobiti lep mermerni efekat.
    Ohladiti na sobnoj temperaturi a onda oko 2h u frižideru.
    Seći na kockice/ štanglice željene veličine i uživati. (coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar