utorak, 24. lipnja 2014.
Čokoladne kocke sa rižinim pahuljicama, kikiriki puterom i slaninom
Hrskavo-kremasti, slatko-slani zalogajčići izazivaju zavisnost. Čak i oni koji ne vole kikiriki puter neće ostati ravnodušni.
Sastojci
*Šolja je od 250 ml
100 gr slanine
100 gr kikiriki putera
200 gr bele čokolade
200 gr crne čokolade (54% kakao mase)
1/4 šolje (57 gr) putera
250 gr mini marshmallows
1 kašičica ekstrakta vanile
1/4 šolje kakao praha
5 šolja rižinih pahuljica
Priprema
Tanko sečene listove slanine staviti u hladan tiganj. Uključiti šporet na srednju vatru i ostaviti da se slaninica polako greje i počne da se prži. Kad se slaninica skupi i postane hrskava, okrenuti je i nastaviti sa prženjem u sopstvenoj masnoći dok i druga strana ne bude hrskava i dobije tamno zlatnu boju.
Slaninu odložiti na papirni ubrus da upije višak masnoće, pa kad se ohladi iseći na tračice 5-7mm.
Belu čokoladu iseći na sitne kockice, dodati kikiriki puter i otopiti na slaboj vatri (ili u mikrotalasnoj) uz stalno mešanje dok smesa ne postane glatka, bez grudvica bele čokolade.
U posebnoj posudi, iseckati crnu čokoladu i otopiti.
U velikoj (ali baš velikoj!) šerpi zagrevati puter i marshmallows-e uz stalno mešanje (koristiti drvenu varjaču). Kad se potpuno otopi umešati vanilu. Skloniti sa vatre i umešati prosejani kakao, otopljenu crnu čokoladu i komadiće pržene slanine.
Ukoliko ne možete sve lepo da sjedinite, vratite šerpu na vatru i mešajte dok se sve ne poveže u smesu bez grudvica.
Zatim dodati rižine pahuljice (ja sam koristila OVE) i mešati dok vam ruka ne otpadne, al' bukvalno :)
Svaka rižina pahuljica treba da bude prekrivena čokoladom. Smesa će biti pomalo lepljiva i teška za mešanje, ali tako treba.
Pola smese sipati u tepsiju veličine 20x30 cm (ja sam dno tepsije premazala puterom i zalepila pek papir, pa sam preko papira mazala smesu).
Preko prve smese, premažite krem od bele čokolade i kikiriki putera, pa preko toga "pobacajte" ostatak smese od rižinih pahuljica. Lagano i pažljivo ih pritiskajte kašikom/ špatulom, kako bi površinu lepo izravnali.
Na ovaj način, deo kikiriki krema će izači na površinu i kocke će dobiti lep mermerni efekat.
Ohladiti na sobnoj temperaturi a onda oko 2h u frižideru.
Seći na kockice/ štanglice željene veličine i uživati. (coolinarika.com)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar