ponedjeljak, 23. lipnja 2014.
Orange crush torta
Sastojci
Biskvit od čokolade:
2 jaja
1 kašika kakaa
120 g brašna
malo praška za pecivo
60 g čokolade za kuvanje
50 g maslaca ili margarina
2/3 šoljice šećera
1/2 šoljice mlijeka
Krema od narandže
2 jaja
100 g šećera
50 ml soka od narandže
korica pola narandže
2 žlice maslaca
2 dl šlaga
pola kesice želatina
Žele od narandže
4 dl soka od narandže (100%)
4 kašike gustina
4 kašike šećera
+ 2 dl slatke pavlake ili šlaga
+čokplada za glazuru
Priprema
Otopite maslac, čokoladu i šećer na pari ili u mikrotalasnojnoj. Ostavite da se ohladi. Miksajte jaja da se zapjene pa dodajte otopljenu čokoladu, mleko i brašno pomješano sa kakaom i pecivom. Polako mešajte dok se sve ne poveže. Pecite u kalupu promera 26cm 20 minuta na 180C. Ostavite da se ohladi.
Predlazem da se malo natopi sokom jer je meni nekako suva kora.
Izmiksati jaja i šećer dok se ne zapjene. Dodati sok od narandže i koricu. Na laganoj vatri kuvati dok se ne zgusne. Stalno mešati da ne zagori dok se ne malo nezgusne. Maknuti sa vatre pa dodati maslac. Mešati dok se ne otopi. Staviti u hladnu vodu (zajedno s posudom, :-)) da se ohladi pa umešati miksani šlag i na kraju dodati otopljeni želatin. Krema bude dosta čvrsta te ju možete lijepo mazati i ne treba vam čak ni kalup da bi oblikovali tortu.
Uzeti nekoliko kašika soka od ukupne količine te u njoj razmutiti gustin. Ostalu količinu staviti na vatru da provri. Polako sipati gustin te stalno mešati. Dodati šećer. Kuvati oko 4 min te ostaviti da se malo ohladi.
Slaganje torte: Krema bi trebala biti dovoljno čvrsta da je možete oblikovati na biskvitu od čokolade. No ako vam iz bilo kojeg razloga krema ne bude takva upotrijebite kalup, te kremu prelijte preko biskvita.
Jedan deo kreme ostavite sa strane te ju stavite u plastičnu vrećicu kojoj odrežite vrh. Istisnite obruč po rubu torte. Tako će te načiniti bazenčić u koji kasnije sipate prohlađeni žele. Ostavite u hladnjaku 10 - 15 min da se ohladi pa nanesite sloj šlaga. Nakon ovoga dobro bi bilo da vam torta odstoji barem 1h u hladnjaku kako bi se šlag stegnuo. Tek tada nanesite čokoladnu glazuru koja se također mora malo ohladiti ali da još uvijek bude tekuća. Ukrasite prema vlastitim idejama. (coolinarika.com)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar