petak, 27. lipnja 2014.

Radina torta


Sastojci:

  • Kore 2x (sastojci za jednu koru):

  •  2 kom bjelanaca+malo soli
  •  75 g šećera
  •  25 g oštrog brašna
  •  15 g gustina
  •  1 najmanja kašičica praška za pecivo
  •  1/2 kašike octa
  •  1/2 kašike ruma ili po želji alkoholnog pića
  •  35 ml ulja
  • Voćni fil (od malina):

  •  350 g malina (svježih ili smrznutih)
  •  4-5 kašika šećera
  •  40 g gustina + malo vode
  •  20 g maslaca
  • Preliv za kore:

  •  100 -150 ml mlijeka
  •  1 kaš. šećera+ 1/2 šipke vanile
  • Fil II:

  •  350 ml šlag 5+ (Dolcela)
  •  100 g tamne čokolade sa komadićima narandže (70-75%)
  •  120 g mliječne čokolade
  •  1 vrhom puna kašika masnijeg kiselog vrhnja ili milerama
  •  2 kašike fila III
  • Fil III:

  •  350 g mascarpone sira (Vindija)
  •  4 kom žumanca
  •  100 g šećera u prahu
  •  naribana korica narandže
  •  150 ml šlag 5+ (Dolcela)
  • Dekoracija:

  •   Po želji maline, čokolada i sl.

Priprema:

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. Kora (Ispeći dvije kore):
    Pripremiti okrugli kalup za torte d=24cm, premazati dno i obruč masnoćom i zalijepiti papir za pečenje.
    U bjelanca dodati malo soli i miksati, zatim dodati i šećer i mutiti da se dobije čvrst šaum. Praškaste sastojke prosijati i dodati u šaum te lagano ručno promješati špatulom. Dodati ocat, rum i na kraju u laganom mlazu umješati i ulje. Izliti smjesu u pleh i peći na 170-180 st. 15-ak minuta nešto kraće ili duže u zavisnosti od rerne. Kad se kore ohlade izbockati ih čačkalicom na nekoliko mjesta da bolje upiju preliv (Preporuka: ako procjenite da su kore pretanke onda se ne prepoučuje natapanje kora)
  2. Fil I:
    Maline izgnječiti viljuškom i staviti da se zagrijavaju na srednje jakoj vatri. Pomješati gustin i šećer (količinu šećera prilagoditi svom ukusu) sa malo vode i zakuhati voćni krem. U još toplu smjesu dodati i kockicu maslaca i promješati.
  3. Fil II:
    Čokolade izlomiti i preliti sa 200 ml šlaga, zatim zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri i mješati dok se čokolada ne istopi, zatim ostaviti da se smjesa prohladi. Dodati i jednu kašiku kiselog vrhnja i promješati i ostaviti da se potpun ohladi. Posebno umutiti 150 ml šlaga, takođe da ne bude prečvrsto već sasvim malo i pomješati ručno sa ohlađenim ganache-om. Na kraju dodati i 2 kašike fila III.

  4. Fil III:
    Izmiksati žumanca i uz lagano miksanje dodati i šećer i narandžinu koricu. Smjesu kuhati na pari do 5 minuta da se zgusne. Kad je kuhano ostaviti da se prohladi. Pripremiti maskarpone, dodati mu smjesu od žumanaca i kratko miksati. Posebno umutiti 150 ml šlaga, ne da bude potpuno čvrst nego tek sasvim malo, jer će dovoljno očvrsnuti uz miješanje sa prethodnom smjesom od sira i žumanaca. Dakle, smjese sjediniti uz ručno mješanje.

  5. Slaganje:
    Na tacnu za torte staviti obruč od kalupa koji smo obložili sa prozirnom folijom i redati:                        Kora  + preliv + fil I + kora + preliv + Fil II + Fil III
    Tortu dobro rashladiti, najbolje ostaviti preko noći u frižideru.
    Za rezanje koristiti dugačak, tanak i oštar nož koji prije rezanja zaronimo u mlaku vodu, otresemo višak vode, pa rez a zatim brisanje noža papirnim ubrusom i sve ispočetka :)
  6. - U pripremi sam navela da koristim Vindijin mascarpone i tečni šlag 5+ Dolcela jer sa njima, uz ovakav način pripreme, dobijem najljepši krem, sasvim pjenast a opet dovoljno čvrst. Radila sam i sa Dukatovim mliječnim vrhnjem (36% m.m.), s njim mi bude ljepši ganache (uz veći udio čokolade) ali za miksanje mi nije sasvim dobar. Za ostale proizvođače biljnog i mliječnog vrhnja i sira ne znam da li bi tekstura krema bila ovakva.
    - Za kore ovog tipa gotovo uvijek koristim recept iz Bojaninih Bronhi kocki, tako da je ovo njen recept uz male izmjene količina sastojaka, a za fil III takođe uz mele izmjene recept za tiramisu krem od Catwomen.

    Preuzeo sa: www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar