subota, 28. lipnja 2014.
Urolana cimet torta
Cimet je jedan od najomiljenijih začina kada je pitanju svet slatkiša. Zato će ova urolana cimet torta, uvereni smo, biti jedna od pobednica među desertima ove jeseni.
Cimet torta – sastojci:
Za fil:
230 gr krem sira
1/2 šolje (od 250 ml) šećera
1 kašika cimeta
1 veće jaje
Za koru:
3 veća jajeta
3/4 šolje šećera
1 šolja višenamenskog brašna
1/2 kašičice (ili nešto manje) sode bikarbone
1/3 šolje vode
1 ½ kašičica ekstrakta vanile
Za glazuru:
1 šolja šećera u prahu
2 do 3 kašike mleka
1 ½ kašičica ekstrakta vanile
Pripema :
Prvo napravite fil, jer ga morate rashladiti u frižideru. Zagrejte rernu na 200C. Obložite tepsiju (po mogućnosti veličine 38×25 cm) papirom za pečenje i nauljite ga malo. U posudi električnim mikserom na srednjoj jačini umutite krem sir, šećer i cimet dok smesa ne postane glatka. Umutite i jaje. Dobro izmešajte, pa fil rasporedite po tepsiji ravnomerno i stavite sve i frižider.
Sada pripremite koru. U većoj posudi električnim mikserom na najjačem mutite jaja dok smesa ne postane izdašna, oko 2 minuta. Postepeno dodavajte šećer i mutite dok se mešavina ne zgusne – još 2 minuta. U manjoj posudi pomešajte brašno i sodu bikarbonu, pa na najslabijoj jačini mikserom mutite smesu sa jajima i dodavajte joj brašno sa sodom bikarbonom – mešajte kratko –dok se sastojci ne sjedine. Dodajte vodu i vanila ekstrakt i promešajte.
Smesu uspite u tepsiju, preko fila (koju ste držali u frižideru) i rasporedite ravnomerno. Pecite oko 20 minuta u rerni.
Kada je pečena okrenite je naopačke i ogulite papir za pečenje sa fila. Režite na 5 dugih traka uz pomoć rezača za pizzu ili oštrog noža. (Ako ste pravili kolač u tepsiji drugih dimenzija, proračunajte kako da najbolje napravite duge jednake trake).
Urolajte jednu traku (ovo morate raditi dok je torta još topla) i stavite je na sredinu tanjira. Oko ove urolane trake omotajte i ostale kao što je prikazano na slici. Ostavite da se ohladi.
Pripremite glazuru tako što mešate mikserom šećer u prahu, mleko i vanilu dok se smesa ne zgusne. Pospite je po cimet torti i ostavite da kratko odstoji. Režite na komadiće i služite, najbolje, svežu. (lifepressmagazin.com)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar