četvrtak, 26. lipnja 2014.

Vodena torta



Sastojci

    Vodena torta, biskvit
     6 jaja
     450 gr secera
     15 zlica vode
     300 gr glatkoga brasna
     1 i pol prasak za pecivo
     150 gr mljevenih oraha
     1 naranca (korica)
    Krema by Mignonne (iz: Cokoladni rolat)
     250 gr maslaca
     200 gr secera u prahu
     100 gr cokolade
     2 jaja
    Krema by Monchi (iz: Chic chocolate cakes)
     300 gr mascarponea
     200 ml slatkoga vrhnja
     1 vanil secer
     200 gr bijele cokolade
     1 naranca korica
    Cokoladna glazura
     150 gr cokolade
     4 zlice ulja
    Preljev za kore
     1 naranca sok
     2-3 zlice secera

Priprema


    BISKVIT by Sasa: cvrsto umutiti 6 bjelanjaka i zatim im polako dodati 450 gr secera.
    Nakon toga u smjesu dodati 6 zumanjaka, jedno po jedno.
    Umijesati 15 zlica vode (sobne temperature) i brasno izmijesano s praskom za pecivo.
    Na kraju lagano dodati mljevene orahe i koricu narance.
    Dno vecega pleha ili kalupa za torte prekriti papirom za pecenje, a rubove namastiti i pobrasniti.
    Zagrijati pecnicu i peci kolac 10-ak minuta na temperaturi 180-200 C (ovisno o pecnici). Nakon toga temperaturu smanjiti na 160 C i kolac peci jos 30-40 minuta.
    Kolac se pece dugo jer je velik. Idealno ga je ostaviti u plehu preko noci da se polako hladi.
    Sutradan ga izrezati na 3 kore. Prije mazanja preliti ih preljevom.

    PRELJEV za kore: kuhati sok 1 narance sa secerom dok se ne dobije malo gusci sirup. Ohladiti ga i njime “pospricati” kore.

    KREMA by Mignonne: pjenasto izmijesati maslac sa secerom u prahu. Polako dodati 2 zumanjka.
    Rastopiti cokoladu i ostaviti ju da se malo ohladi. Zatim ju umijesati u kremu.
    Na kraju u sve lagano umijesati snijeg od 2 bjelanjka.
    Kremu malo ohladiti.

    KREMA by Monchislava: otopiti bijelu cokoladu i ostaviti da se lagano ohladi. Izmijesati mascarpone sa slatkim vrhnjem i u smjesu dodati rastopljenu bijelu cokoladu.
    Napomena: paziti da se mascarpone sa slatkim vrhnjem ne mijesa predugo kako smjesa ne bi postala suvise tecna. Vrlo je bitna i kvaliteta bijele cokolade buduci da je rijec o secernoj masi koja se brzo hladi i dosta je tvrda (najbolje ju je otopljenu najprije malo izmijesati mikserom, pa u nju polako dodavati smjesu vec izmiksanog mascarponea sa slatkim vrhnjem).
    U gotovu kremu dodati naribanu koricu jedne velike narance.
    Kremu dobro ohladiti u frizideru.
    Donju koru premazati cokoladnom kremom (jer je malo cvrsca), a gornju koru, kao i cijelu tortu bijelom mascarpone kremom.
    Na vrh staviti cokoladnu glazuru (prema vasem omiljenom receptu).
    Kolac je najbolji kada odstoji u frizideru preko noci.                          

0 komentari:

Objavi komentar