nedjelja, 22. lipnja 2014.

Tri recepta za najjednostavnije kore za kolače i torte

Da biste napravili kolač ponekad vam je potrebna samo dobra kora i malo voća. Mi vam donosimo tri recepta za kore za kolače sa kojima za čas možete pripremiti ukusan desert.

Sasvim jednostavna kora :

Iako su joj sastojci sasvim jednostavni iznenadiće vas kako je dobrog ukusa.

kore za kolače

  •     4 jaja
  •     2 šolje (od 250 ml) šećera
  •     1 kašičica ekstrakta vanile
  •     2 ¼ šolje višenamenskog brašna
  •     2 ¼ kašičice praška za pecivo
  •     1 ¼ šolje mleka (malo masnijeg, recimo 2,8 % mlečne masnoće)
  •     10 kašika putera

U većoj posudi izmutite jaja električnim mikserom na najjačem oko 5 minuta dok se smesa malo ne zgusne i jaja ne dobiju svetlo žutu boju limuna. Postepeno dodavajte šećer i mutite dok ne postane lagano i izdašno, penasto. Dodajte i vanilu, a prethodno izmešano brašno i prašak za pecivo dodavajte kašiku po kašiku i mutite na najslabijoj brzini dok se sve ne sjedini.

U šerpici zagrejte mleko i puter dok se puter ne otopi, pa tu smesu postepeno dodavajte mešavini sa brašnom muteći lagano neprestano dok se sastojci ne sjedine.

Smesu sipate u nauljenu tepsiju približne veličine 30×20 cm. Pecite na 180C 30 do 356 minuta. Ostavite da se ohladi i kora je spremna.

Sa krem sirom :

Ovoj kori dodajte puding, sveže voće i umućen šlag i dobili ste ekstra kolač za vaše ukućane i goste. Možete ga i samo posuti šećerom u prahu.

kore za kolače

  •     1 ½ šolja putera, omekšalog
  •     230 gr krem sira, omekšalog (malo ga izmutite mikserom posebno)
  •     3 šolje šećera
  •     6 jaja
  •     2 kašičice ekstrakta vanile
  •     1 kašičica ekstrakta limuna (ili malo svežeg limunovog soka ili korice)
  •     3 šolje višenamenskog brašna
  •     1/2 kašičice praška za pecivo
  •     1/4 kašičice soli
U većoj posudi izmutite puter, krem sir i šećer dok ne dobijete kremastu i izdašnu smesu. Dodavajte jaja (jedno po jedno) muteći mikserom. Mutite smesu još minut dva, pa dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Mutite dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

Dobijenu smesu sipajte u nauljenu i pobrašnavljenu tepsiju. Pecite na 160C jedan ili 1,5 sat. Ostavite da se ohladi 10-tak minuta, pre nego je izvadite iz tepsije.

Čokolada i banana kora:


  •     1/2 šolje putera, omekšalog
  •     1 ¼ šolje šećera
  •     2 jajeta
  •     1 ½ šolje izgnječenih banana (oko 3 banane srednje veličine)
  •     1/4 šolje kisele pavlake
  •     2 kašičice ekstrakta vanile
  •     1 ½ šolja višenamenskog brašna
  •     1 kašičica sode bikarbone
  •     1/4 kašičice soli

  • U većoj posudi penasto umutite puter i šećer, dodajte dva žumanceta, banane, kiselu pavlaku i vanilu. U posebnoj posudi izmešajte brašno, sodu bikarbonu i so, pa dodajte kremastoj smesi. Lagano, muteći neprestano.
  • U drugoj posudi umutite belanjke dok ne dobijete čvrstu smesu, pa i to dodajte pripremljenoj smesi. Sve dobro izmešajte, pa prespite u nauljenu i pobrašnavljenu tepsiju. Pecite na 180C 20 do 25 minuta. Ostavite da se ohladi 10-tak minuta pre nego koru izvadite iz tepsije.
Izvor.lifepressmagazin.com

0 komentari:

Objavi komentar