Da biste napravili kolač ponekad vam je potrebna samo dobra kora i malo voća. Mi vam donosimo tri recepta za kore za kolače sa kojima za čas možete pripremiti ukusan desert.
Sasvim jednostavna kora :
Iako su joj sastojci sasvim jednostavni iznenadiće vas kako je dobrog ukusa.- 4 jaja
- 2 šolje (od 250 ml) šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 ¼ šolje višenamenskog brašna
- 2 ¼ kašičice praška za pecivo
- 1 ¼ šolje mleka (malo masnijeg, recimo 2,8 % mlečne masnoće)
- 10 kašika putera
U većoj posudi izmutite jaja električnim mikserom na najjačem oko 5 minuta dok se smesa malo ne zgusne i jaja ne dobiju svetlo žutu boju limuna. Postepeno dodavajte šećer i mutite dok ne postane lagano i izdašno, penasto. Dodajte i vanilu, a prethodno izmešano brašno i prašak za pecivo dodavajte kašiku po kašiku i mutite na najslabijoj brzini dok se sve ne sjedini.
U šerpici zagrejte mleko i puter dok se puter ne otopi, pa tu smesu postepeno dodavajte mešavini sa brašnom muteći lagano neprestano dok se sastojci ne sjedine.
Smesu sipate u nauljenu tepsiju približne veličine 30×20 cm. Pecite na 180C 30 do 356 minuta. Ostavite da se ohladi i kora je spremna.
Sa krem sirom :
Ovoj kori dodajte puding, sveže voće i umućen šlag i dobili ste ekstra kolač za vaše ukućane i goste. Možete ga i samo posuti šećerom u prahu.- 1 ½ šolja putera, omekšalog
- 230 gr krem sira, omekšalog (malo ga izmutite mikserom posebno)
- 3 šolje šećera
- 6 jaja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašičica ekstrakta limuna (ili malo svežeg limunovog soka ili korice)
- 3 šolje višenamenskog brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
Dobijenu smesu sipajte u nauljenu i pobrašnavljenu tepsiju. Pecite na 160C jedan ili 1,5 sat. Ostavite da se ohladi 10-tak minuta, pre nego je izvadite iz tepsije.
Čokolada i banana kora:
- 1/2 šolje putera, omekšalog
- 1 ¼ šolje šećera
- 2 jajeta
- 1 ½ šolje izgnječenih banana (oko 3 banane srednje veličine)
- 1/4 šolje kisele pavlake
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 ½ šolja višenamenskog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- U većoj posudi penasto umutite puter i šećer, dodajte dva žumanceta, banane, kiselu pavlaku i vanilu. U posebnoj posudi izmešajte brašno, sodu bikarbonu i so, pa dodajte kremastoj smesi. Lagano, muteći neprestano.
- U drugoj posudi umutite belanjke dok ne dobijete čvrstu smesu, pa i to dodajte pripremljenoj smesi. Sve dobro izmešajte, pa prespite u nauljenu i pobrašnavljenu tepsiju. Pecite na 180C 20 do 25 minuta. Ostavite da se ohladi 10-tak minuta pre nego koru izvadite iz tepsije.
0 komentari:
Objavi komentar