srijeda, 18. lipnja 2014.

Toffee kolač sa urmama (Steva Milena)



Potrebno je:

Pakovanje urmi, naseckanih i prokuvanih 1 puter (ili margarin) 3/4 šolje za b.k. šećera 2,5 šolje za b.k. brašna malo soli 4 jaja 2 kašike sode bikarbone 1 kašika ekstrakta od vanile

Toffee preliv:

150g putera 1 šolja za b.k. žutog šećera pola pakovanja (250ml) slatke pavlake


Priprema:

Prvo očistite urme od koštica, i naseckajte svaku na 3 delića. Stavite u šerpu sa 3 dcl hladne vode. Neka prokuvaju, pustite ih 1 minut da vriju. Sada u tu mešavinu stavite 1 kašiku sode bikarbone. Videćete burnu hemijsku reakciju i puno mehurića. Sklonite sa vatre. Mikserom umutite puter (margarin) i šećer. Postepeno dodajte 4 jaja, pa brašno, 2 kašike sode bikarbone, malo soli i vanilu. Umutite sve, pa dodajte oceđene urme. Promešajte. Izlijte testo u pobrašnavljen pleh (može i u 2 pleha, kolač će biti tanji). Pecite u zagrejanoj rerni 30 minuta, ili…poznajete vi svoju rernu. Kad je kolač ispečen, opsecite nožem i odvojite ga od pleha. Prevrnite ga na veći tanjir, ono, upside-down. Čačkalicama ga “izbušite” na nekoliko mesta. Dok je kolač još vruć, brzo napravite toffee – karamel. Toffee U šerpu stavite puter i žuti šećer da se tope, kad malo porumeni sipajte slatku pavlaku, mešajte da se sve otopi, i pustite da provri, samo na trenutak. Prelijte vruć toffee preko vrućeg kolača. Servirajte sa kuglom sladoleda. Ja dodam i par zrna smrznutog grožđa, bez koga ne mogu zimi da živim. Prijatno!

Recept poslala Steva Milena za nagradnu igru!

0 komentari:

Objavi komentar