nedjelja, 29. lipnja 2014.

Duplo kremasta čokoladna torta


Ne sadrži ni trunku margarina,taj sastojak je u potpunosti izostavljen,a torta je ispala punog okusa,zanimljivog izgleda,i što je najvažnije nije preteška !

Sastojci

    TAMNI BISKVIT:
     3 bjelanjka
      prstohvat soli
     100g. šećera
     50ml. tekućeg jogurta
     1 rum šećer
     60g. brašna
     2 pune žlice kakaa
     1 žličica praška za pecivo
    SVIJETLI BISKVIT:
     3 bjelanjka
      prstohvat soli
     100g. šećera
     50ml. tekućeg jogurta
     1 vanilin šećer ili bourbon vanilija šećer
     80g. brašna
     1 žličica praška za pecivo
    PRELJEV ZA BISKVITE:
     200ml. mlijeka
     1 žlica šećera
     1 vanilin šećer
     1 žlica ruma
    OSNOVNA KREMA:
     1,2l mlijeka
     180g. šećera
     2 pudinga od vanilije (80g.)
     100g. gustina
     6 žumanjaka - 1 vanilin šećer
    + ZA TAMNU KREMU:
     100g. tamne čokolade
     malo ruma
     150ml. slatkog vrhnja
    +ZA SVIJETLU KREMU
     100g. bijele čokolade
     po želji malo arome vanilije(ja nisam koristilia)
     150ml. slatkog vrhnja


Priprema

    TAMNI BISKVIT:

    Istucite bjelanjke sa prstohvatom soli u čvrst snijeg,postepeno dodavajući šećer. dodajte rum šećer i jogurt,i lagano promiješajte. u dobivenu smjesu prosijte brašno s kakaom i praškom za pecivo. opet promiješajte pjenjačom,pa izlijte smjesu u kalup za tortu promjera 26cm. čije ste dno obložili papirom za pečenje.

    razmažite smjesu žlicom i udarite nekoliko puta od radnu podlogu da se smjesa izravna.

    Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C,10min.ili manje,svakako provjerite čačkalicom.

    SVIJETLI BISKVIT:

    Pripremite na isti način kao tamni,s tim da umjesto rum šećera ide vanilin šećer,a kakao izostavljate. biskvite ostavite da se hlade dok pripremate kremu.

    OSNOVNA KREMA:

    1l.mlijeka stavite kuhati na umjerenu vatru,a u preostala 2dl.prvo dodajte žumanjke i dobro sjedinite s mlijekom. zatim puding,gustin,šećer i vanilin šećer. dobro promiješajte. nekoliko žlica vrelog mlijeka dodajte u žutu smjesu miješajući,zatim maknite mlijeko s vatre i u tankom mlazu ulijte žutu smjesu također mješajući.

    Sve skupa vratite kuhati,i miješajte dok ne dobijete gustu kremu.

    Vruću kremu odmah podijelite na dvije jednake polovice.

    -TAMNA KREMA- u prvu polovicu dodajte 100g.tamne čokolade,i malo ruma.promješajte da se čokolada otopi.

    -SVIJETLA KREMA- u drugu polovicu osnovne kreme dodajte 100g.bijele čokolade,i ako želite malo arome vanilije.

    Kada se kreme u potpunosti ohlade,u svaku umiješajte po 150ml.slatkog vrhnja koje ste umutili u čvrst šlag sa šlag fix-om.

    ZA PRELJEV ugrijte mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. kad se šećeri otope,dodajte žlicu ruma,i ravnomjerno rasporedite preljev po oba biskvita.

    SLAGANJE TORTE: Na tacnu stavite tamni biskvit,i oko njega obruč. premažite biskvit svijetlom kremom.preko nje premažite tamnu kremu,i na kraju ide bijeli biskvit.

    A možete i obrnuto
    Nakon nekoliko sati u hladnjaku možete skinuti obruč i dekorirati tortu,a najbolje ju je načeti tek sutra :)
(coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar