nedjelja, 15. lipnja 2014.

Voćna čokoladna torta


Meki kakao biskvit s aromom naranče,žele od naranče,vanilija /naranča krema,čokolada/naranča krema i na kraju čokoladna glazura

Sastojci

     biskvit: 3 XL jaja
      80 g šećera
      1 limun šećer
      100 ml ulja
      100 ml soka od naranče
      ribana korica naranče
      1 žličica arome vanilija+1 žličica arome naranče
      100 g oštrog brašna + 1 ipo žličica praška za pecivo
      3 poravnate žlice kakaa u prahu
     Žele: 900 ml soka od naranče+2 žlice šećera+ 1 limun šećer
      1 žličica arome naranče
      2 praška za puding vanilija
     svijetla krema: 300 ml želea od naranče
      120 ml vrhnja za šlag
     tamna krema: 300 ml želea od naranče
      100 g čokolade sa komadićima narančine kore ili jaffa dorina
      80 ml vrhnja za šlag
     čokoladna glazura: 300 ml vrhnja za šlag
      200 g tamne čokolade


Priprema

    Za biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka.
    Žumanjke sa 30 g šećera i limun šećerom istucite u gustu kremu.
    Dodajite ulje,koricu naranče,sok naranče,aromu vanilije i naranče,brašno+prašak za pecivo i na kraju kakao.
    U drugoj posudi istucite bjelanjke sa preostalim šećerom u čvrst snijeg.
    Bjelanjke tučete na najjačoj brzini i kad se zapjene dodate žličicu soka od limuna i tučete dok ne pobijele pa onda smanjite brzinu na srednju i dodajte postepeno šećer u 3 navrata.
    Dobiveni snijeg dodajte špatulom i ručno umiješate u tamnu smjesu.
    Stavite peći u namašćen lim s tim da ne mastite stranice.
    Kalup je okrugli veličine 24.
    Pečete biskvit na 180C 25-30 min.
    Gotov i ohlađen biskvit prepežite na pola da dobijete dvije kore.
    Svaku koru samo malo namočiti sa sokom od naranče i rumom.
    Žele od naranče.
    U 900 ml soka od naranče dodate šećer i stavite kuhati na laganu vatru.
    Kad se šećer otopi oduzmite 150 ml soka i u njemu razradite prašak za puding.
    Vratite u sok i ukuhajte dok se ne zgusne.
    Oko jedne kore biskvita stavite obruč i izlijte 300 ml vrućeg želea i stavite na hlađenje.
    Preostalih 600 ml želea podijelite na pola i u jedan dio dodajte čokoladu na kockice i miješajte dok se ne rastopi.
    Stavite obje kreme na hlađenje.
    Mlake preselite u hladnjak.
    Kad se kreme dobro ohlade u svaku umiksajte vrhnje za šlag.
    Znači malo prvo promiksate kremu a zatim ulijevate vrhnje za šlag i tučete na najjačoj brzini dok se šlag ne stuče.
    Da bi dobili finu kremu žele vam mora biti dobro rashlađen,jednako kao i vrhnje za šlag.    
    Slaganje torte.
    Na pladanj gdje ćete slagati tortu stavite koru biskvita.
    Stavite obruč oko biskvita.
    Na nju premažite svijetlu kremu i stavite na hlađenje.
    Na rashlađenu kremu stavljate drugu koru na kojoj je stisnuti žele.
    Pažljivo je položite na kremu.
    Premažite tamnom kremom i stavite na hlađenje.
    Kad se krema dovoljno rashladi skinite obruč i prelijte čokoladnom glazurom.
    Ja sam tortu ukrasila šećerom u boji,kokosovim brašnom i jagodama. (coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar