nedjelja, 15. lipnja 2014.
Voćna čokoladna torta
Meki kakao biskvit s aromom naranče,žele od naranče,vanilija /naranča krema,čokolada/naranča krema i na kraju čokoladna glazura
Sastojci
biskvit: 3 XL jaja
80 g šećera
1 limun šećer
100 ml ulja
100 ml soka od naranče
ribana korica naranče
1 žličica arome vanilija+1 žličica arome naranče
100 g oštrog brašna + 1 ipo žličica praška za pecivo
3 poravnate žlice kakaa u prahu
Žele: 900 ml soka od naranče+2 žlice šećera+ 1 limun šećer
1 žličica arome naranče
2 praška za puding vanilija
svijetla krema: 300 ml želea od naranče
120 ml vrhnja za šlag
tamna krema: 300 ml želea od naranče
100 g čokolade sa komadićima narančine kore ili jaffa dorina
80 ml vrhnja za šlag
čokoladna glazura: 300 ml vrhnja za šlag
200 g tamne čokolade
Priprema
Za biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Žumanjke sa 30 g šećera i limun šećerom istucite u gustu kremu.
Dodajite ulje,koricu naranče,sok naranče,aromu vanilije i naranče,brašno+prašak za pecivo i na kraju kakao.
U drugoj posudi istucite bjelanjke sa preostalim šećerom u čvrst snijeg.
Bjelanjke tučete na najjačoj brzini i kad se zapjene dodate žličicu soka od limuna i tučete dok ne pobijele pa onda smanjite brzinu na srednju i dodajte postepeno šećer u 3 navrata.
Dobiveni snijeg dodajte špatulom i ručno umiješate u tamnu smjesu.
Stavite peći u namašćen lim s tim da ne mastite stranice.
Kalup je okrugli veličine 24.
Pečete biskvit na 180C 25-30 min.
Gotov i ohlađen biskvit prepežite na pola da dobijete dvije kore.
Svaku koru samo malo namočiti sa sokom od naranče i rumom.
Žele od naranče.
U 900 ml soka od naranče dodate šećer i stavite kuhati na laganu vatru.
Kad se šećer otopi oduzmite 150 ml soka i u njemu razradite prašak za puding.
Vratite u sok i ukuhajte dok se ne zgusne.
Oko jedne kore biskvita stavite obruč i izlijte 300 ml vrućeg želea i stavite na hlađenje.
Preostalih 600 ml želea podijelite na pola i u jedan dio dodajte čokoladu na kockice i miješajte dok se ne rastopi.
Stavite obje kreme na hlađenje.
Mlake preselite u hladnjak.
Kad se kreme dobro ohlade u svaku umiksajte vrhnje za šlag.
Znači malo prvo promiksate kremu a zatim ulijevate vrhnje za šlag i tučete na najjačoj brzini dok se šlag ne stuče.
Da bi dobili finu kremu žele vam mora biti dobro rashlađen,jednako kao i vrhnje za šlag.
Slaganje torte.
Na pladanj gdje ćete slagati tortu stavite koru biskvita.
Stavite obruč oko biskvita.
Na nju premažite svijetlu kremu i stavite na hlađenje.
Na rashlađenu kremu stavljate drugu koru na kojoj je stisnuti žele.
Pažljivo je položite na kremu.
Premažite tamnom kremom i stavite na hlađenje.
Kad se krema dovoljno rashladi skinite obruč i prelijte čokoladnom glazurom.
Ja sam tortu ukrasila šećerom u boji,kokosovim brašnom i jagodama. (coolinarika.com)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar